Anne-Miep Vlasveld


Frac­tie­voor­zitter

Anne-Miep Vlasveld (1986) uit Tilburg is sinds 2013 actief binnen de Partij voor de Dieren. Zij werd actief nadat zij eerder de overstap maakte van flexitariër naar vegetariër, en uiteindelijk naar veganist. Sinds de verkiezingen van maart 2019 is zij Statenlid namens de Partij voor de Dieren in Noord Brabant.

“Sinds mijn 13e ben ik actief in verschillende medezeggenschapsorganen. Ik begon bij de leerlingenraad op de middelbare school en werd tijdens mijn studie Pedagogiek aan Fontys Hogescholen Tilburg actief binnen de Fontys Studentenraad (FSR), waar ik ook enige tijd voorzitter ben geweest, en de studentenfractie van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR).” Na haar afstuderen in 2011 kwam het bestuurlijk actief zijn op een laag pitje te staan. Toen het veganisme een steeds grotere rol in haar leven begon te worden, en het gemis om actief bij te dragen steeds groter werd, ging zij op zoek naar een manier om zich in te zetten om weer actief te worden.

“Ik kwam eigenlijk per toeval bij het partijprogramma van de Partij voor de Dieren terecht. Hoe meer ik ervan las hoe meer ik dacht ‘Dit is het! Hier ben ik het helemaal mee eens!’. De manier waarop onze partij naar de wereld kijkt: niet de mens centraal, maar de mens als onderdeel van het grote geheel is een hele andere insteek dan de andere politieke partijen hebben. Alle partijen zijn ondertussen een variant van D66 geworden (zie Willem Schinkel) die in meer of mindere mate de westerse mens met diens behoefte centraal zetten, waar de aarde en miljoenen dieren het slachtoffer van worden. Aan het begin werd ik nog vreemd aangekeken toen ik zei dat ik lid was geworden van PINK!, de jongerenafdeling van de Partij voor de Dieren, en op Partij voor de Dieren stemde. Ondertussen stemt een groot gedeelte van mijn familie op de Partij voor de Dieren!”

Anne-Miep ziet zichzelf niet als meest voor de hand liggende persoon om de politiek in te gaan. De boodschap van de Partij voor de Dieren is in haar ogen echter zo belangrijk dat ze er voor uit de schaduw is gestapt.

“Vanuit de schaduw bereik je de wereld niet. Kijk maar om je heen: de Amazone brandt af, net als de vele volgepropte stallen. Er wonen in Brabant meer varkens als dat er Nederlanders in Nederland wonen. Dit moet anders. We kunnen dit gewoon niet meer verkopen aan onszelf en al helemaal niet meer aan de volgende generatie. Wat zeggen we anders later tegen onze kleinkinderen?; ‘Sorry dat het de hele zomer lang 40 graden is, maar wij wilden vroeger graag elke dag een stukje kiloknaller rundertartaar.’”

Via politieke wegen wil Anne-Miep zich deze bestuursperiode dan ook inzetten om het aantal landbouwdieren flink te verlagen, om Brabant en de Brabanders te motiveren om minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten te consumeren, en om Brabant weer echt groen te maken, “in plaats van het poepbruin zoals het er nu voor staat”.

“De Partij voor de Dieren is de enige partij die zich hier 100 procent, met volle overtuiging voor inzet.”

En de liefde voor Brabant dan? “Voor mijn studie ben ik in 2006 in Tilburg gaan wonen. Het was de bedoeling om na mijn afstuderen weer terug te verhuizen naar Zeeland, maar zoals dat gaat ben ik gebleven voor de liefde.” Sinds 2011 is Anne-Miep getrouwd met een kruik (een (mannelijke) inwoner van Tilburg) en ondertussen is ze moeder van twee kleine kruikjes. “Voor hen blijf ik mij inzetten en blijf ik in Brabant. Het zijn hun wortels en ondertussen ook de mijne. Ik wil de wereld voor hen mooier maken, zodat ook zij later met hun kinderen kunnen genieten van het mooie Brabant waar ook ik in de tussentijd aan gehecht ben geraakt.”

Naast Statenlid is Anne-Miep actief binnen de Brabantse Partij voor de Dieren-afdeling als algemeen bestuurslid/campagnecoördinator en als actief lid binnen de Tilburgse werkgroep. Van 2013-2015 was zij lid van PINK! Noord-Brabant waarvan één jaar actief als voorzitter.


Anne-Miep is woordvoerder op deze Statenthema's:

  • Landbouw
  • Mobiliteit
  • Economie & internationalisering
  • Bestuur & financiën

Gerelateerd

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws