2.100 gestikte varkens is zoveelste ramp door vee-industrie


26 juli 2019

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten (GS) gesteld over de verstikkingsdood van 2.100 varkens in Maarheeze. Steeds vaker vinden grote aantallen dieren de dood door verstikking in stallen. Daardoor kan niet meer gesproken worden over incidenten, maar over een systeemprobleem van de intensieve veehouderij, stelt de partij.

Statenlid Marco van der Wel wil van GS weten wat zij doen om deze gevallen van massale verstikking te voorkomen: “Het is onacceptabel dat dieren zo zijn opgesloten dat ze geen kant op kunnen in geval van systeemfalen of een stalbrand. De provincie heeft hier zeker een verantwoordelijkheid. Door te kiezen voor technische lapmiddelen om uitstoot te verkleinen, worden de dieren in potdichte stallen weggestopt. Wij pleiten daarentegen voor het fors verkleinen van het aantal landbouwdieren, waarmee je vele problemen van de intensieve veehouderij bij de bron aanpakt, ook de kans dat dit soort rampen vaker plaatsvinden.”

Van der Wel vraagt GS ook om ter plekke polshoogte te nemen van de situatie en om betrokkenheid te tonen bij het dierenleed. “Het gaat hier om vele honderden gevoelige dieren die in onze provincie op een verschrikkelijke wijze om het leven zijn gekomen, daar kunnen we niet zomaar aan voorbij gaan. Er gaat veel aandacht naar de veehouder, maar de grootste slachtoffers zijn de 2.100 varkens.”

Wij zijn tegen:

Gerelateerd nieuws

Opinie: Hypothetisch interview met apenhandelaar Hartelust

Na kritische Kamervragen en een protest voor de deur van Hartelust B.V. in Tilburg, is het tijd voor een kritisch interview m...

Lees verder

Provincie verkiest exportbelang vee-industrie boven leefbaarheid Helmondse wijk Brouwhuis

De Partij voor de Dieren vind het onacceptabel dat de bewoners van Brouwhuis al jaren hebben te maken met stank, die het gevo...

Lees verder