Maak van Brabants buiten­gebied géén logis­tieke blok­kendoos


30 september 2020

De Partij voor de Dieren en een aantal andere partijen gaan aanstaande vrijdag in het provinciehuis het gesprek aan met Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant over de logistieke verdozing van het Brabantse buitengebied. Winkelstraten lopen leeg en verloederen terwijl het karakteristieke landschap van Noord-Brabant door de XXL verdozing en de bijbehorende postorder-mentaliteit alsmaar brozer wordt. De Partij voor de Dieren wil deze ongewenste ontwikkeling stoppen.

Op steeds meer plekken in Brabant schieten megalomane logistieke dozen als paddenstoelen uit de grond. Statenlid voor de Partij voor de Dieren Anne-Miep Vlasveld maakt zich zorgen over deze wildgroei want het zorgt op steeds meer plekken voor aantasting van het Brabants landschap en zorgt voor veel extra verkeersbewegingen. Om deze redenen leiden de logistieke dozen steeds vaker tot veel weerstand onder de inwoners. Acht actiegroepen hebben een gezamenlijke noodkreet richting de provincie geuit over de verdozing van het Brabantse landschap. In de brief staat: “Wij vrezen dat onze mooie provincie vervalt tot het logistieke afvalputje van Nederland (en misschien wel van West-Europa).” Eerder was er een alarmerend geluid over de XXL verdozing van het landschap in een rapport van een College van Rijksadviseurs.

Statenlid Anne Miep Vlasveld is het helemaal eens met de briefschrijvers: ‘’De beperkte ruimte die we hebben geven we in rap tempo af aan logistiek, en niet een heel klein beetje, maar heel veel en ook nog eens zonder duidelijke regie. Kijk naar een project als het Tilburgse Wijkevoort of het Logistiek Park Moerdijk, en nog zes andere locaties in Brabant. Ondanks het gebrek aan draagvlak krijgen de projecten allemaal groen licht, terwijl ze in onze ogen geen nut en geen noodzaak hebben. Het is niet zo dat onze pakjes niet op tijd bezorgd worden!”

De komst van steeds meer grootschalige bedrijventerreinen en grote distributiecentra heeft ingrijpende gevolgen voor de binnensteden, waar steeds meer winkels verdwijnen. Ook het open landschap wordt blijvende schade aangedaan, door de plaatsing van de metershoge bedrijfsgebouwen. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zeggen kritisch te zijn op het plaatsen van distributiecentra, maar dit blijkt niet uit het beleid. Er wordt niet gekeken naar zaken als leefbaarheid, natuurbescherming, verkeersveiligheid en volksgezondheid. Tijdens het gesprek wil Vlasveld paal en perk stellen aan de ongebreidelde groei van de verdozing van het Brabantse buitengebied.