Ruimte voor natuur
De Partij voor de Dieren geeft natuur de prioriteit die zij verdient. Natuur heeft een eigen waarde en behoort alleen al om die reden onze bescherming te krijgen. Bovendien vormt zij met haar diversiteit aan planten, dieren en ecosystemen de basis voor ons leven, onze voedselproductie en onze maatschappij. Zo bespaart groen in steden en dorpen energie en vermindert het de kans op wateroverlast en hittestress. Ook voelen we ons stukken gezonder en gelukkiger met groen om ons heen en leidt een groene omgeving tot minder criminaliteit en agressie. Natuur is geen luxe, maar het fundament van ons bestaan. Het is onze plicht om te zorgen voor een leefbare aarde, nu en in de toekomst. De provincie heeft hier een zeer belangrijke rol in.
De Partij voor de Dieren wil meer natuur en een veerkrachtige natuur. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden wordt de natuur sterker, de biodiversiteit groter en de kans op het voortbestaan van veel soorten vergroot. De oorspronkelijke Ecologische Hoofdstructuur realiseren we zo snel mogelijk en we versterken de natuur die we nog over hebben in Brabant. Het huidige natuurbeheer moet anders. De provincie moet inzetten op bronbeleid: natuurvervuiling moet worden voorkomen. Dat betekent een kleinere veestapel, geen nieuwe veestallen of wegen in of door natuurgebieden en natuurlijker waterstanden. Festivals in de natuur verstoren de rust voor mens én dier en moeten worden teruggedrongen.
-
Stikstofprobleem oplossen
In Brabant stoten we veel meer stikstof uit dan de natuur kan verdragen. Het gaat om twee soorten stikstof: ammoniak, vooral uit de veehouderij, en stikstofoxiden, onder andere uit het verkeer en de industrie. De landbouwsector draagt het meest bij: de sector is goed voor 45% van de stikstofuitstoot. Het gaat hier vooral om ammoniak, dat uit dierlijke mest en urine de lucht in komt. Wanneer dat neerslaat in een natuurgebied verderop, verzuurt en vermest het de bodem, wat slecht is voor veel planten- en diersoorten, en daarmee voor de biodiversiteit. Door het falende stikstofbeleid van de overheid is de natuur er uiterst slecht aan toe.
Minder landbouwdieren betekent minder mest, en daarmee minder stikstof. Alleen met een forse krimp van het aantal landbouwdieren, krijgt de natuur weer lucht en kan zij langzaam gaan herstellen van de jarenlange overbelasting. De Partij voor de Dieren wil het aantal landbouwdieren met 70% terugdringen, wat bovendien hard nodig is in verband met de klimaatcrisis, dierenwelzijn en de volksgezondheid.
Daarnaast zullen ook andere sectoren hun stikstofuitstoot fors moeten verminderen; een krimp van de vliegbewegingen op Eindhoven Airport en andere luchthavens, het verleiden van automobilisten tot het overstappen op de fiets en het OV, en minder handelswaar de wereld rondslepen.
Het stikstofprobleem is niet nieuw. Al vanaf begin jaren ’70 zijn er zoveel dieren in Nederland, dat boeren de mest van hun dieren niet meer kwijt kunnen. De stikstofcrisis is ons niet overkomen, maar is het resultaat van jaren aan slechte politieke keuzes met korte termijn economische belangen als uitgangspunt. Het ene na het andere kabinet heeft geprobeerd met technische oplossingen en vrijwillige afspraken met de sector het probleem aan te pakken, maar daarbij heeft het aantal dieren altijd door kunnen blijven groeien. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was de meest recente list van de overheid om tóch bouw- of uitbreidingsvergunningen te kunnen geven in gebieden waar de stikstofgrenzen van de natuur al lang overschreden waren. De Partij voor de Dieren waarschuwde al sinds 2009, toen het PAS werd ontwikkeld, dat dit tegen de wet zou zijn. In mei 2019 werd het inderdaad onwettig verklaard door de Raad van State, waardoor alle vergunningverlening stil is komen te liggen.
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 3 maart 2023 Voorbereidingsbesluit grootschalige logistiek
- 3 maart 2023 Toelichting college over Natuurdoelanalyses
- 3 maart 2023 Vaststellen Interim omgevingsverordening - regelwijziging 4
- 3 februari 2023 Levendig Brabant 2030, beleidskader cultuur, erfgoed, sport en vrijetijd
- 16 december 2022 Debat over de tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november jl. aanvaarde motie M174a-2022 ‘Stilstaan is geen optie’
- 4 november 2022 Begroting 2023
- 14 oktober 2022 Bestuursrapportage II-2022 (Burap II-2022)
- 14 oktober 2022 Beleidskader Natuur 2023-2030
- 15 juli 2022 1e herziening exploitatieplan Logistiek Park Moerdijk
- 15 juli 2022 Gewijzigd vaststellen provinciaal inpassingsplan Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (oost en west)
- 11 november 2022 Motie ’t Zand hoort bij Brabant
- 14 oktober 2022 Motie Tijdelijke vergunningen in flexibel natuurbeleid
- 14 oktober 2022 Motie Respecteer de EVZ’s
- 14 oktober 2022 Motie Laagdynamisch blijft laagdynamisch
- 14 oktober 2022 Motie Geen extra aantasting met verdienmodellen in de natuur
- 13 mei 2022 Motie Autochtoon Plantmateriaal
- 8 april 2022 Motie Nu zijn ecologie en maatschappij eens aan de beurt
- 11 maart 2022 Motie Behoudt de Brabantse zandpaden
- 11 maart 2022 Motie Autochtoon Plantmateriaal
- 4 februari 2022 Motie Compensatie realiseren alvorens te kappen voor busremise Breda
- 14 maart 2023 Technische vragen over woningbouwprojecten en de natuurdoelanalyses
- 13 maart 2023 Aanvullende vragen over woningbouw na de Porthos-uitspraak
- 6 maart 2023 Vragen over woningbouw na de Porthos-uitspraak
- 25 januari 2023 Vragen over de bescherming van wilde bijen, in het bijzonder in de Biesbosch
- 20 januari 2023 Technische vragen over activiteiten Libéma op terrein Beekse Bergen
- 12 januari 2023 Technische vragen over over de voortgang van de Brabantse Bossenstrategie
- 23 december 2022 Technische vragen over de dreiging van een nieuw, groot varkensbedrijf in De Heen (gemeente Steenbergen) en de rol van de huidige vergunningenstop vanuit de provincie
- 28 november 2022 Technische vragen over Grondexploitatie Bergsestraat - sportpark Huijbergen
- 24 november 2022 Technische vragen over de brief van IVN Groene Zoom en andere natuurorganisaties op de Brabantse Wal (afschrift aan Waterschap Brabantse Delta) over het toetsen van agrarische waterwinningen op de Brabantse Wal aan de Wet natuurbescherming
- 18 november 2022 Vragen over de invloed van het actieplan ‘Toekomst voor Jonge Boeren’ op het toekomstperspectief van vitale natuur, woningbouw en duurzame plantaardige landbouw
- 26 januari 2023 Vijf vrouwen aan top Brabantse kandidatenlijst Partij voor de Dieren
- 16 december 2022 Minder dieren is dé oplossing voor snel natuurherstel en woningbouw
- 11 november 2022 Met minder dieren én minder investeringen voldoen aan stikstofeisen
- 8 september 2022 Stikstofdeadline van 2024 blijft mogelijk door minder dieren te houden
- 14 juli 2022 Opinie: Miljoenen voor mooier Eindhoven Airport terwijl de luchtvaart moet inbinden
- 11 mei 2022 Partij voor de Dieren steunt petitie Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik
- 8 april 2022 Hoogspanningsstation Tilburg vastgesteld zonder zekerheid voor natuurcompensatie
- 15 december 2021 380 kV, zorg ook voor de natuur!
- 23 juni 2021 'EDGE' in Eindhoven gaat over het randje van natuurbescherming
- 21 april 2021 Maak de Brabantse provinciale wegen weer groen!