Klepelen van bermen en rooien van bomen tijdens broed­seizoen


Indiendatum: jun. 2011

Den Bosch, 14 juni 2011


Statenvragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS op grond van artikel 3.2 van het Reglement van Orde.

Geacht college,
In de gemeente Made dreigen 80 bomen te worden gerooid; volgens het artikel in BN de Stem zullen ook bomen worden gerooid tijdens het broedseizoen. Verder wordt om reden van kostenbesparing het gras geklepeld i.p.v. gemaaid1. Hierdoor wordt het gras in bermen tot moes geslagen waardoor dieren die van het gras afhankelijk zijn zoals vlinders en bijen buitenproportioneel worden getroffen.
Het uitgevoerde maaibeleid heeft een negatieve invloed op de bijenpopulatie, die toch al erg onder druk staat o.a. door het veelvuldig gebruik van landbouwgif. Zie ook https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5549
De provincie speelt een belangrijke rol in het behoud en de verbetering van de biodiversiteit. De provincie moet alle zeilen bijzetten om de afname van biodiversiteit een halt toe te roepen. Met name vlinders maar ook bijen hebben het in Noord-Brabant erg moeilijk.
http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/natuur-en-landschap/biodiversiteit.aspx
Naar aanleiding van bovenstaande stellen wij u de volgende vragen:

1) Hoe kan het dat gemeente Made dan een dergelijk groenbeheer voert? Wat vindt de provincie van het klepelen van gras?

2) Wilt u met de gemeente Made in overleg treden over het gevoerde groenbeleid? Zo ja wanneer en op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

3) Hoe staat de provincie tegenover bomenkap in het broedseizoen? Onder welke voorwaarden mag een provincie of gemeente bomen kappen tijdens het broedseizoen?

4) In welke gemeenten in Brabant wordt nog meer gras geklepeld i.p.v. gemaaid? Vindt het klepelen alleen in de bebouwde kom of ook in het buitengebied plaats? Met welke redenen wordt in de gemeenten het gras geklepeld?
5) Wilt u met deze gemeenten afspraken maken om te komen tot een biodiversiteit
gericht maaibeleid? Zo ja, wanneer en op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

6) Is de provincie bereidt om daarbij financieel aan bij te dragen?Zo ja, in welke vorm? Zo nee, waarom niet.

Wij zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet,
Met vriendelijke groet,
namens de fractie Partij voor de Dieren,
ir. Marco van der Wel
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren Noord-Brabant
1) artikel d.d. 6 en 8 juni 2011 uit BN de Stem.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/8850847/200000-demonstranten-voor-deur-Drimmelens-gemeentehuis.ece

Indiendatum: jun. 2011
Antwoorddatum: 7 jul. 2011


Beantwoording statenvragen ex art. 3.2 RvO van de Partij voor de Dieren Statenfractie over gemeentelijk groenbeleid.

Antwoord vraag 1: Dit is een afweging van de gemeente. De provincie past in het beheer van provinciale wegbermen om reden van ecologische kwaliteit geen klepelbeheer meer toe.

Antwoord vraag 2: Wij gaan niet in overleg treden met de gemeente Drimmelen. Gemeentelijk groenbeheer en groenbeleid is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Wij hebben op dit terrein geen provinciale bevoegdheden of taken.

Antwoord vraag 3: Het rooien van bomen tijdens het broedseizoen is, als die bewoont worden door vogels, verboden volgens de Flora- en faunawet. Hierin staat dat inheems beschermde dieren niet mogen worden verstoord of gedood. Tevens zijn de nesten beschermd. De gemeente dient zich ervan te verzekeren dat er voldoende maatregelen
zijn genomen zodat vast staat dat de wet wordt nageleefd. Voor ruimtelijke ingrepen kan een ontheffing worden verleend door het ministerie van EL&I. Zij zijn hiervoor gevoegd gezag.

Antwoord vraag 4: Wij hebben geen gegevens over de wijze waarop het gemeentelijk groenbeleid wordt uitgevoerd. De provincie heeft hierin namelijk geen bevoegdheden. De keuze voor wel of niet klepelen in en/of buiten de bebouwde om is aan de gemeente.

Antwoord vraag 5: Aangezien de provincie ten aanzien van het gemeentelijk groenbeleid geen taken of bevoegdheden heeft, gaan wij hierover geen afspraken maken met gemeenten. Wel heeft de provincie afgelopen jaren geïnvesteerd in het stimuleren van onder meer gemeenten om biodiversiteit te betrekken bij bestemming, inrichting en
beheer van onder meer openbaar groen en wegbermen. Hiervoor is een digitale handreiking beschikbaar gesteld.
(www.brabant.nl/handleidingbiodiversiteit.nl)

Antwoord vraag 6: Nee, beïnvloeding van het gemeentelijk groenbeheer is namelijk geen taak van de provincie.

Uitgegeven, 7 juli 2011
De secretaris van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,
drs. W.G.H.M. Rutten

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen moratorium en dialoog over megastallen

Lees verder

Nieuwe opsporingsvergunningen schaliegas

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer