Vragen over voortgang van de beoogde bouw in stiltegebied in Hilvarenbeek
Indiendatum: mei 2013
Schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten betreffende de voortgang van de beoogde bouw in een stiltegebied in de gemeente Hilvarenbeek.
Geacht college,
Het stiltegebied op de locatie Berkensingel maakt deel uit van het voorontwerpbestemmingsplan Landgoed de Utrecht van de gemeente Hilvarenbeek. Dit plan is momenteel ter beoordeling voorgelegd binnen de directie Ruimtelijke Ordening en Handhaving (ROH) van de provincie Noord- Brabant. Hierbij worden zowel de bepalingen uit de Verordening ruimte als de gedragsregels uit de Provinciale Milieu Verordening betrokken. Zo moet de gemeente, op grond van artikel 4.4 van de Verordening ruimte, in het voorontwerpbestemmingsplan bijvoorbeeld aantonen dat het plan geen fysieke ingrepen mogelijk maakt met een negatief effect op de waterhuishouding van de hierbinnen gelegen Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit heeft bij ons geleid tot de volgende vragen.
1. In welke fase bevindt zich het proces van beoordeling van het voorontwerpbestemmingsplan?
2. Welke gegevens moet de gemeente Hilvarenbeek aanleveren aan de directie ROH om tot een adequate beoordeling te kunnen komen?
3. Welke gegevens met betrekking tot mogelijke milieuschade moet de gemeente Hilvarenbeek aan de directie ROH overleggen om tot een adequate beoordeling te kunnen komen?
Eén van de beleidsdoelen van de gemeente Hilvarenbeek is in deze: Ruimte scheppen voor zowel historiserende als moderne ontwikkelingen, opdat deze een bijdrage leveren aan de aanwezige cultuurhistorische waarden op het landgoed en/of een betekenisvolle hedendaagse cultuurhistorische laag toevoegen. Uit een artikel uit het Eindhovens Daglad van maart 2013, blijkt echter dat de cultuurhistorische waarde van de te bouwen woningen voorop staat.1
4. Hoe wordt het cultuurhistorisch belang op de locatie behouden en versterkt?
5. Bent u het met ons eens dat het beleidsdoel voor het landgoed van de gemeente Hilvarenbeek en bovenstaand nieuwsbericht elkaar tegenspreken? Zo nee, kunt u dan uitleggen wat u bedoelt met ‘hedendaagse cultuurhistorische laag’?
6. Zijn er consequenties voor de gemeente Hilvarenbeek als de focus van de nieuwbouw niet is gericht op het cultuurhistorisch belang van het landgoed? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
7. Wat is de volgende stap na positieve beoordeling van het voorontwerpbestemmingsplan?
Wij vernemen graag uw reactie.
Met vriendelijke groet,
ir. Marco van der Wel
Partij voor de Dieren
1http://www.ed.nl/regio/reusel-de-mierden/wooneenheden-gepland-op-landgoed-1.3711098
Indiendatum:
mei 2013
Antwoorddatum: 4 jun. 2013
Wij beantwoorden deze vragen als volgt.
1.In welke fase bevindt zich het proces van beoordeling van het voorontwerpbestemmingsplan?
Antwoord: De vooroverlegreactie van de directie ROH is op 3 mei 2013 verzonden aan de gemeente Hilvarenbeek.
2.Welke gegevens moet de gemeente Hilvarenbeek aanleveren aan de directie ROH om tot een adequate beoordeling te kunnen komen?
Antwoord: In de Verordening ruimte (Vr) is Landgoed De Utrecht aangeduid als een "complex van cultuurhistorisch belang". De waarden hiervan zijn beschreven in de cultuurhistorische waardenkaart (CHW) 2010.
Ontwikkelingen die met het bestemmingsplan worden mogelijk gemaakt moeten voldoen aan het kader dat wordt gesteld in artikel 7.4 en 7.8 Vr. Dit betekent dat de gegevens van de gemeente moeten verantwoorden dat de voorgenomen ontwikkelingen bijdragen aan behoud en herstel van cultuurhistorische waarden en kenmerken van het complex van cultuurhistorisch belang.
3.Welke gegevens met betrekking tot mogelijke milieuschade moet de gemeente Hilvarenbeek aan de directie ROH overleggen om tot een adequate beoordeling te kunnen komen?
Antwoord: Natuur en landschap spelen een belangrijke rol in het plan en worden meegenomen in de beoordeling. Primair worden ontwikkelingen op cultuurhistorische aspecten beoordeeld. Groen en groenstructuren zijn een belangrijk onderdeel van de te behouden en versterken cultuurhistorische waarden.
4.Hoe wordt het cultuurhistorisch belang op de locatie behouden en versterkt?
Antwoord: Door het toevoegen van rode ontwikkelingen, worden middelen gegenereerd die geïnvesteerd worden in projecten ter behoud en herstel van Landgoed De Utrecht. De nieuwe rode ontwikkeling sec is niet persé van cultuurhistorisch belang, maar door locatiekeuze, materiaalgebruik, vormstelling en zichtlijnen wordt de relatie met (bebouwing uit) het verleden gelegd. De bezoeker of recreant dient hier het gevoel te houden dat hij of zij op Landgoed de Utrecht is.
5.Bent u het met ons eens dat het beleidsdoel voor het landgoed van de gemeente Hilvarenbeek en bovenstaand nieuwsbericht elkaar tegenspreken? Zo nee, kunt u dan uitleggen wat u bedoelt met ’hedendaagse cultuurhistorische laag’?
Antwoord: Nee, onderkend wordt dat een landgoed geen statisch geheel is, maar een laag-dynamisch karakter kent, waarbij in de tijd aspecten van het landgoed kunnen verdwijnen of kunnen worden toegevoegd. Wanneer dit zorgvuldig en met aandacht gebeurt, past dit binnen het beleidsdoel van de gemeente en de Verordening Ruimte.
6.Zijn er consequenties voor de gemeente Hilvarenbeek als de focus van de nieuwbouw niet is gericht op het cultuurhistorisch belang van het landgoed? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Ja. In de toelichting bij het bestemmingsplan dient de gemeente te verantwoorden hoe de nieuwe rode ontwikkelingen bijdragen aan het instandhouden, behouden, herstellen en duurzaam ontwikkelen van het complex van cultuurhistorisch belang, het landgoed.
7.Wat is de volgende stap na positieve beoordeling van het voorontwerpbestemmingsplan?
Antwoord: De gemeente Hilvarenbeek zal de vooroverlegreacties verwerken en de ingekomen inspraakreacties tot een ontwerp bestemmingsplan. Dit zal door de gemeente ter inzage worden gelegd en opnieuw aan ons ter beoordeling worden toegezonden.
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,
Voorzitter, Secretaris,
Interessant voor jou
Vragen over de gevaren van het gebruik van mestvergisters
Lees verderMondelinge vragen mestverwerkingsinstallatie Gemert-Bakel
Lees verder