Beleids­kader Wonen en Werken


24 mei 2024

Wij zien in dit beleidskader punten staan waar de fractie van de Partij voor de Dieren enthousiast over is, zoals het uitgangspunt van een klimaatbestendig en robuust water- en bodemsysteem, waarbij het grondgebruik volgend is op wat het water- en bodemsysteem aankan. Een Brabant met robuuste natuur die bijdraagt, aan biodiversiteit en aantrekkelijke landschappen. Dat de natuur meegroeit met de verstedelijking.

Wij zien echter ook dat voor alle ambities die er in dit huis zijn, onze voorzitter noemde het al in een van haar nieuwjaarspeeches, Brabant minimaal twee keer zo groot moet zijn om aan alle wensen en verlangens te kunnen voldoen. Dus wij zijn er beducht voor dat het toch weer de natuur zal zijn die het onderspit moet delven.

Wij hopen dat met de keuze voor een polycentrische verstedelijking in en rondom bestaande concentraties, met aandacht voor de kleine kernen, de dorpen, dit niet het geval zal zijn.

En de Partij voor de Dieren is kritisch voor wat betreft het beleid dat er ruimte gevonden moet worden en ruimte behouden moet worden voor grootschalige- of milieuhinderlijke bedrijven. Wij zien liever dat daar geen ruimte meer voor gevonden wordt en dat er bij dergelijke bestaande bedrijven gekeken wordt hoe het anders kan, milieuvriendelijker kan. En van de XXL-blokkendozen zijn wij ook zeker geen voorstander.

De constatering dat niet alleen de natuur in de buitengebieden belangrijk is voor de gezondheid van de Brabander, maar ook binnenstedelijk groen, zoals parken en groene schoolpleinen onderschrijven wij volledig. Natuurinclusieve verstedelijking speelt daarbij een belangrijke rol. En natuurinclusieve verstedelijking komt ook ruim aan bod in dit beleidskader.

In de gemeente Asten zijn ze daar al mee bezig. In die gemeente worden initiatiefnemers op een laagdrempelige en betaalbare manier gestimuleerd om hun steentje bij te dragen aan een groenere gemeente. De gemeente kent punten toe voor het aanbrengen van insectenhotels, vogelkasten, egelpoorten, eekhoornkasten , geveldakpannen voor gierzwaluwen, ingebouwde gevelstenen voor vogels of bijen in de buitengevel, gevelkasten voor vleermuizen en het aanbrengen van een groene erfafscheiding of het planten van een boom in eigen tuin. Een mooi initiatief, vindt de Partij voor de Dieren dat.

Wij zouden het enorm waarderen als de gedeputeerde, dit initiatief van de gemeente Asten ter inspiratie, als best practice, onder de aandacht brengt bij de Brabantse gemeenten en dienen hiertoe dan ook de motie ‘Kennis over natuurinclusief bouwen’ in.