Dieren­welzijn geen onderdeel meer van BZV?


8 januari 2014

In een bericht op de site van Boerderij wordt door een woordvoerder van LTO Nederland gesteld dat dierenwelzijn en een antibioticabeleid geen onderdeel meer zouden uitmaken van de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV). De onderdelen zouden na overleg tussen de provincie en de sector uit de score zijn gehaald. Volgens de Partij voor de Dieren worden daarmee eerdere afspraken, die gemaakt zijn om dierenwelzijn en volksgezondheid te verbeteren, ondermijnd. Als de berichtgeving klopt worden daarmee ook andere betrokken partijen zoals de BMF, Megastallen Nee en de GGD buiten spel gezet. De partij heeft Statenvragen gesteld.

De Partij voor de Dieren wil van het college weten of het klopt dat dierenwelzijn en antibioticabeleid naar aanleiding van een eenzijdig overleg met de LTO uit de BZV zijn verwijderd. Ook wil de partij weten waarom andere partners bij die aanpassingen niet betrokken zijn geweest. Verder wil de partij weten wie er aansprakelijk is voor problemen met multiresistente micro-organismen wanneer de provincie zich niet meer inzet om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen.

Miljoenen dieren in de intensieve veehouderij in Brabant lijden nog steeds voort omdat zij hun natuurlijk gedrag niet kunnen vertonen, toch hebben varkenshouders klaarblijkelijk geen cent over voor het verbeteren van het dierenwelzijn. De provincie Brabant is samen met Flevoland hekkensluiter als het gaat om weidegang voor koeien (slechts 52%). Toch wil de provincie toestaan dat de intensieve veehouderij verder kan groeien, verplaatsen en intensiveren zonder dat de sector zich inzet voor dierenwelzijn en volksgezondheid in het nieuwe beleid.

Statenlid voor de Partij voor Dieren Marco van der Wel: "Wij maken ons ernstige zorgen over deze ontwikkelingen, waarbij we indruk hebben dat er koehandel plaatsvindt en akkoordjes worden gesmeed tussen de provincie en de veehouderij. Als de provincie op deze weg door gaat en deze eisen laat vallen, is het ons duidelijk dat dit college van VVD, CDA en SP niets op heeft met dierenwelzijn en volksgezondheid, en dan mogen ze wat mij betreft vertrekken."

Gerelateerd nieuws

Logistiek Park Moerdijk: Gebrek aan zelfreflectie is begin bestuurlijke dwaling

De Partij voor de Dieren verwijt het college van bestuur van de provincie Brabant een gebrek aan zelfreflectie aangaande de b...

Lees verder

Brabant en Limburg: overbelast gebied!

Vier jaar na het debat over het Burgerinitiatief Megastallen-néé hebben bewoners- en milieugroepen uit Kempen, Baronie, Meier...

Lees verder