Fortis, verkopen is óók een optie.


1 september 2007

Ingezonden brief aan brabants dagblad en BN de stem van mw. Birgit Verstappen, statenlid provincie Noord-Brabant. Zij schrijft deze brief n.a.v. de plannen van Fortis, gesteund door de provincie Brabant, met het landgoed 'de Utrecht'. Een gebied dat ligt binnen de EHS. Een uniek gebied waar nu nog stilte en ruimte is voor natuur en mens.

Fortis, verkopen is óók een optie

Fortis kan het bos niet meer betalen. De opbrengst van landgoed ‘de Utrecht’ moet omhoog van 1 naar 1,5 %, anders wordt het te duur. Dus gaat Fortis praten met de provinciebestuurders. Als we er nu eens wat huizen opzetten en recreatie creëren, dat levert (voor hoe lang?) weer even wat centjes op. Want Fortis is tenslotte geen liefdadigheidsinstelling.

Dat snappen de provinciebestuurders best. Het bos is ecologisch zeer waardevol, dat is ooit wel besloten… maar ja, daar gaan we niet statisch mee om. Weet je wat, als we nu de weilanden in het gebied terug geven aan de natuur, dan kan er best wel wat gebouwd worden. Dat weilanden niet zo veel lawaai maken als mensen en auto’s en campings en bed&breackfast gasten, och het zij zo. We kunnen toch niet tegen Fortis zeggen, beste Fortis, als je het niet meer kan betalen, verkoop het gebied dan aan bijvoorbeeld natuurmonumenten of zo? Dat zou toch wel zielig zijn voor Fortis. Bovendien stimuleren we als overheid toch particulier beheer?

Nu heeft mijn opa ook nog een stuk bos. Maar het wordt hem allemaal wel wat veel. De houtprijzen zijn weliswaar enorm gestegen, maar toch. Fortis brengt hem op een goed idee. Het bos moet geld gaan opleveren, om zo de beheerkosten te kunnen betalen. Logisch toch? Dus gaat mijn opa praten met de provinciebestuurders. Als we er nu eens wat huizen opzetten en recreatie creëren, dan levert dat (voor hoe lang?) weer even wat centjes op. Want mijn opa is tenslotte ook geen liefdadigheidsinstelling. Dat snappen de provinciebestuurders best…?.

Hallo Brabant, wordt eens wakker! Denk ook aan de grond van voormalige MOB complexen, die verkoopt de provincie aan particulieren, die erg blij zijn met bovenstaand verhaal.
Hoe lang pikken we dit soort ongein nog met z’n allen?

Birgit Verstappen
Partij voor de Dieren provinciale staten Noord-Brabant

Bolakker 24
5081EH Hilvarenbeek
06-17140214