Partij voor de Dieren roept 11 gemeenten op HOKAZO Uden finan­cieel te steunen bij uitbraak schim­mel­in­fectie


30 augustus 2007

Uden 30 augustus 2007- De Partij voor de Dieren Noord-Brabant heeft de colleges
van B&W van de gemeenten Veghel, Uden, Grave, Bernheze, Schijndel, St.
Oedenrode, Boxmeer, Cuijk, Boekel, Mill en St. Hubert en St. Anthonis in een brief
opgeroepen tot het geven van noodhulp aan het door een dierziektecrisis geplaagde
dierenasiel HOKAZO in Uden.

Worden bij uitbraken van MKZ, vogelgriep en varkenspest miljarden uitgetrokken voor de bestrijding van ziekte, de ruiming van dieren, het compenseren van boeren en het verlenen van psychische hulp aan betrokkenen, in geval van dierziekte-uitbraken in dierenasielen lijkt de overheid vooral de andere kant op te kijken. Dit terwijl het juist de gemeentes zijn die volgens het burgerlijk wetboek (boek 5 art.8 lid 3) verantwoordelijk zijn voor de zorg voor opgevangen zwerfdieren.

Op dit moment kampt het dierenasiel HOKAZO in Uden met een uitbraak van een ernstige schimmelinfectie onder 156 katten, 25 honden en enkele medewerkers. “Oplossingen” als euthanasie voor alle aanwezige dieren worden met kracht van de hand gewezen door alle betrokkenen. Daarom is HOKAZO gestart met een ingrijpend en kostbaar behandel traject. Daarbij kan HOKAZO rekenen op de steun van deskundige en toegewijde professionals en vrijwilligers. Echter de financiële middelen voor de behandeling en andere maatregelen ontbreken. Het dierenasiel is doorgaans afhankelijk van de goedheid van gemeentelijke overheden en particuliere giftgevers om de begroting rond te krijgen, en kan een calamiteit zoals deze uitbraak van een schimmelinfectie onmogelijk zelf het hoofd bieden. Veel geld is nodig, niet alleen voor de medische behandeling van de dieren, maar ook voor beschermende kleding die moet worden aangeschaft en voor andere maatregelen om besmetting van medewerkers en andere dieren te voorkomen.

Daarmee is er nu acuut een financiële nood van vele duizenden euro’s om de goede zorg en behandeling te kunnen blijven geven tijdens en na de dierziektecrisis van HOKAZO in Uden. Tot nu toe heeft alleen de gemeente Uden openlijk financiële steun van 1000 euro toegezegd en heeft St. Oedenrode gemeld ook een bedrag te willen geven. Daarnaast zijn er vele kleine giften van particulieren. De Partij voor de Dieren Noord-Brabant vindt dat HOKAZO niet zou hoeven bedelen om de crisis aan te kunnen pakken. Daarom heeft de partij een brief gestuurd aan de colleges van B&W van de elf gemeentes in Brabant Noord-oost die gebruik maken van de diensten van HOKAZO. In de brief spoort de Partij voor de Dieren deze gemeenten aan om gezamenlijk hun verantwoordelijkheid te nemen en verplichtingen na te komen door in deze en toekomstige noodsituaties financiële steun te verlenen aan HOKAZO.


Noot voor redactie
Voor meer informatie neem contact op met:
Partij voor de Dieren, Werkgroep Brabant
Ton Oomen (06 14919949)
Óf per e-mail: brabant@partijvoordedieren.nl
kijk op www.brabant.partijvoordedieren.nl