Het rook(worst)gordijn van Unox


3 oktober 2007

"Op 1 oktober 2007 gaat de campagne 'EERLIJK IS HEERLIJK' van Unox van start. De termen 'natuurlijk' en 'ambachtelijk' zullen overvloedig gebruikt worden in de reclamespotjes op tv en radio. Echter: de varkens zullen nog even 'onnatuurlijk en mechanisch' gehuisvest worden in hun bedompte stallen zonder stro en buitenlucht. Dat het vegetarische alternatief bij jong en oud in de smaak valt was te zien en proeven op het Regenboogfestival in Geldrop afgelopen zondag en op vele andere evenementen waar Veggie Dog verschijnt"

Het artikel in BD van dinsdag j.l. over de zogenaamde ‘gezondere’ rookworst van Unox lijkt meer een advertorial dan een regionaal nieuwsbericht. Maar dat die nieuwe worst dan ook nog met een campagne ‘eerlijk is heerlijk’ gepresenteerd wordt, alleen maar omdat er nu rozemarijn, koriander, enz. gebruikt wordt in plaats van kunstmatige smaakversterkers gaat toch te ver.

Bij de ingrediënten analyse wordt het belangrijkste bestanddeel gemakshalve overgeslagen. Namelijk vlees van onverdoofd gecastreerd biggen uit de bio-industrie. Als men eerlijkheid voorstaat bij dit bedrijf dan zou de foto van de ijverige werknemer bij de stellages met worsten, vervangen moeten worden door een foto van de duistere benauwde stal waarin jonge biggen op betonnen roosters hun korte leven slijten. Of een foto van de overvolle vrachtwagens bij het slachthuis in Boxtel waar altijd de angstgeur van de varkens hangt.

De rookworst een icoon van de Nederlandse eetcultuur’? Laat Nederland nu eens voorop gaan lopen door ouderwetse, vette dierlijke producten die tot stand komen door uitbuiting van zwakkeren, te vervangen door èchte eerlijke producten. Of door bijvoorbeeld uitsluitend vlees te gebruiken uit de biologische veehouderij. Maar ook vegetarische worstjes doen beslist niet onder qua smaak en - eerlijk is eerlijk - dan ligt de erwtensoep of stampot ligt helemaal niet meer zwaar op de maag.

M.A.Stolp
Loon op Zand

Gerelateerd nieuws

Natuur wordt onvoldoende beschermd

Het gaat slecht met de Brabantse natuur en de Provinciale overheid laat het afweten. Gedeputeerde Staten moeten passende maat...

Lees verder

PvdD doet afstand van het coaltitieakkoord.

Vrijdag 5 oktober j.l. werden in de Provinciale Staten vergadering de plannen van de Brabantse coalitie besproken. Het progra...

Lees verder