“Goed Brabants voorbeeld” oorkonde voor jubi­le­rende Tilburgse dierenarts.


23 november 2007

Op 5 november was er een verrassingsfeest georganiseerd door de collega’s van Mariette Laugeman. Dit vanwege het feit dat zij 25 jaar als dierenarts werkzaam is bij dierenkliniek Den Herd. Er was grote belangstelling, en zelfs een echte fanfare kwam een prachtige ode brengen. En dat is niet voor niets want Mariette is geen gewone dierenarts, maar uitzonderlijk betrokken bij ondermeer de zwerfdierenproblematiek. Dat was ook de Partij voor de Dieren opgevallen. Daarom werd zij verrast met een oorkonde van “Goed Brabants Voorbeeld” Deze oorkonde wordt uitgereikt aan diervriendelijke, biologische en/of duurzame initiatieven of organisaties in Noord-Brabant. Dit om te laten zien dat we in Brabant hier en daar al op de goede weg zijn.

Naast haar toegewijde rol als dierenarts bij “den Herd” is Mariette ook verbonden aan de Stichting Onplaatsbare Katten ofwel S.O.K. De stichting ontfermt zich over verwilderde katten in Tilburg en kiest ervoor om de katten te vangen, castreren en weer terug te plaatsen zodat de groep op een diervriendelijke manier op den duur ophoudt te bestaan. De terugplaatsing van de volwassen katten is de enige optie om dat de verwilderde dieren meestal te schuw zijn om te plaatsen in een gezinssituatie. Met deze methode wordt het aantal verwilderde katten beheersbaar en neemt de kans op verspreiding van ziekten naar andere katten en mensen af. S.O.K. is volledig afhankelijk van sponsoren en giften en krijgt geen financiële ondersteuning van de gemeente Tilburg.

Een belangrijke rol ligt bij de dierenarts. Die beslist of een dier ziek is en behandeld kan worden. De keuze tussen laten leven of euthanaseren van een dier is soms een lastige keuze, en de enige die deze keuze kan en mag maken is de dierenarts. Een moeilijke keuze die Mariette al 25 jaar zorgvuldig maakt in haar werk.

Maar dat is niet haar enige rol. Zij ziet het ook als haar missie om gemeente en bestuurders bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Daartoe ging ze met regelmaat het gesprek aan, stelde vele vragen en schreef vele brieven. Niet zonder succes. Ze is blij dat de gemeente Tilburg de laatste jaren actiever is geworden op het gebied van dierenbelangen, het is een groot en complex geheel. Er komt een positieve stroming op gang, die hard nodig is. Dit nadat organisaties als S.O.K. en Den Herd zich jarenlang onzichtbaar ontfermden over zowel mensen als dieren aan de rand van het bestaan. Voor de toekomst adviseert Mariette dan ook aan de gemeente Tilburg om in nauwe samenwerking met een dierenarts naar oplossingen te zoeken wanneer het gaat om de problematiek van Tilburgse zwerfdieren. Dit met duidelijke afspraken en richtlijnen voor alle partijen.

Noot voor redactie
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
Partij voor de Dieren, Werkgroep Brabant
Ton Oomen (06-14919949)
Óf per e-mail: brabant@partijvoordedieren.nl

Gerelateerd nieuws

Protestbrief standbeeld stierenvechter in Cuijk.

De Gemeente Cuijk gaat een 6 meter hoog goudkleurig standbeed plaatsen van een stierenvechter, zo was recent te lezen in de G...

Lees verder

Vrijdagmiddag 21 december a.s. organiseert PvdD Noord-Brabant een middag met lezingen, muziek, gedichten en een borrel: een spirituele opkikker in donkere dagen.

We geven aandacht aan de spirituele kant van werken aan een betere natuur en samenleving. Reserveer alvast deze middag in je ...

Lees verder