Protest­brief stand­beeld stie­ren­vechter in Cuijk.


19 november 2007

De Gemeente Cuijk gaat een 6 meter hoog goudkleurig standbeed plaatsen van een stierenvechter, zo was recent te lezen in de Gelderlander. De PvdD heeft na de protestacties van het Comitee Anti stierenvechten ook een protestbrief gestuurd naar de verantwoordelijke wethouder in Cuijk die notabene een Groenlinkse signatuur heeft, en aan het college en de raadsleden.

Lees hier de brief.

Aan: Wethouder Janssen van de Gemeente Cuijk
cc. Het College van B&W, en de raadsleden
Van: Partij voor de Dieren Werkgroep Noord-Brabant
Betreft: Standbeeld Dierenmishandeling
Datum: 19 november 2007


Geachte heer Janssen,

De Brabantse werkgroep van de Partij voor de Dieren is verbijsterd nadat zij heeft vernomen dat er binnenkort in uw gemeente Cuijk, waar u namens Groen-Links wethouder van cultuur bent, een 6 meter hoog goudkleurig beeld van een stierenvechter wordt geplaatst. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS) heeft diverse keren aan de gemeente gevraagd om het beeld uit de competitie te halen, maar het CAS is praktisch genegeerd. Zij schreven in juni, juli en augustus naar het college van B&W, de kunstcommissie en de gemeenteraad en belden met de afdeling communicatie. Zij zouden op de hoogte gehouden worden, maar moesten net als wij uiteindelijk in de Gelderlander lezen dat het beeld van de torero gewonnen had. Men heeft zich dus niets van deze protesten aangetrokken.

In Cuijk staat kennelijk ook al een beeld van een stier met een speer door zijn lijf. Op basis hiervan is het volgens de kunstcommissie ‘wel passend’ om de torero elders in de gemeente te zetten, zo is te lezen op de website van de gemeente Cuijk. Ook noemt men het beeld ‘hoogwaardig vernieuwend’.
Wat heeft U als Groen Links wethouder, en de gemeente Cuijk met stierenvechten?

Het stierenvechten is een van de meest wrede vormen van dierenmishandeling. Uw partij, Groen Links, is ook die opvatting toegedaan. In Spanje en andere stierenvechtlanden komt er steeds meer weerstand tegen dit dierenleed, maar u plaatst een beeld van een stierenvechter in Cuijk, in een land dat niet eens een traditie van stierengevechten heeft. Het is al erg genoeg dat in Cuijk een beeld van een stier staat met een speer door zijn lijf, en nu komt er ook nog een stierenvechter bij. Het plaatsen van dit beeld staat haaks op het groeiend bewustzijn en respect voor dieren en dierenwelzijn onder de Nederlandse en Cuijkse bevolking.

Ik vraag u dan ook dringend als verantwoordelijk wethouder voor Cultuur in te grijpen en te kiezen voor een ander kunstwerk, een werk dat geen associatie heeft met het martelen en doden van tienduizenden stieren en honderden paarden per jaar.
Ik verzoek u per ommegaande te reageren.

Met vriendelijke groet,

Ton Oomen
Voorzitter
Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Brabant
Hengel 11
5361PH Grave
06 14919949
tonoomen@dse.nl