Marianne Thieme reikt oorkonde uit aan GGD-arts Jos van de Sande


11 februari 2011

DEN BOSCH, 11 februari 2011 - Jos van de Sande krijgt vandaag van Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren, een oorkonde uitgereikt voor zijn doortastende optreden tijdens de Q-koortsepidemie, waardoor het kabinet het Q-koortsprobleem niet langer kon negeren. Van de Sande is arts en manager algemene gezondheidszorg bij de GGD Hart voor Brabant in Den Bosch. Marianne Thieme: "Jos van de Sande heeft er tijdens de Q-koortsepidemie steeds voor gestreden om de volksgezondheid voorop te stellen, in weerwil van het kabinet dat vooral oog had voor de economische belangen van de sector".

Tijdens de ontmoeting zal gesproken worden over de stand van zaken rond Q-koorts en over de resultaten van het gezondheidsonderzoek naar fijnstof bij vee-industrie dat voornamelijk in Brabant is uitgevoerd. Hierbij zullen ook de leden van de Brabantse fractie, waaronder statenlid Birgit Verstappen, lijsttrekker Marco van de Wel en Ingrid Ramaan, de nummer 3 op de lijst aanwezig zijn.

De Partij voor de Dieren heeft zowel landelijk als provinciaal al in zeer vroeg stadium aan de bel getrokken over de gevaren van de Q-koorts. Statenlid Birgit Verstappen ging te rade bij Jos van de Sande en organiseerde vervolgens een bijeenkomst waar Van de Sande Brabantse statenleden en burgers van het burgerinitiatief Megastallen-nee uitleg en informatie gaf.

Ook voor het volksgezondheidsonderzoek dat er inmiddels ligt heeft de Partij voor de Dieren Noord-Brabant een aanjaagfunctie vervuld. Verstappen diende een motie in voor het verrichten van zo'n gezondheidsonderzoek. De motie werd afgewezen door de coalitie van CDA, VVD en PvdA, maar een maand later, in de volgende vergadering van Provinciale Staten, kwam de coalitie op haar schreden terug en diende precies dezelfde motie in. Deze is unaniem aangenomen. Vervolgens is de toenmalig gedeputeerde Rüpp gaan praten met de ministers en werd een volksgezondheidsonderzoek toegezegd.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Birgit Verstappen, statenlid Partij voor de Dieren Noord-Brabant: 06 - 17 14 02 14