Politie, publiek, protes­te­rende ‘nudies’, Pamplona stond 5 juli op zijn kop!


12 juli 2007

« Si las corridas de toros son cultura, los tripis son gastronomía » De spaanse anti-stierenvecht lobby www.LaTortura.es groeit!

Het was weer een fantastisch ervaring om met zoveel gelijkgestemden samen te zijn. Na een reis van 22 uur werden wij op de camping verwelkomd door een supervriendelijk team jonge mensen, die de campingwinkel volgestouwd hadden met lekkere vegetarische snacks, burgers, pizzas, salades, en niet te vergeten de heerlijke Navarra wijn.
Vakantiegevoel met een bittere bijsmaak, omdat de we wisten dat de stieren voor de gevechten van volgende week al klaar staan in stalen containers.
Op de dag van aankomst kregen we ‘s avonds een vegetarische barbecue aangeboden en een briefing van de Peta campagne coordinator.

Bus naar Pamplona

Volgende dag: met bussen naar de start, dat is dus bij de kraal waar de stieren ook zijn. (Je kon ze ruiken maar niet zien, toeristen konden ze voor 2 euro bezichtigen!). Sommige demonstranten gingen hier flyeren en zowaar… enkele toeristen sloten zich bij de onze “run against cruelty” aan.
Kleren uit en met je witte bikini (of minder) de pers te woord staan, camera’s klikken overal, er is muziek, trommels, we staan in de felle zon en er heerst een opgewonden sfeer. 30 verschillende landen, dus je kijkt je ogen uit en probeert ook mensen van verleden jaar op te zoeken en te spreken.
Dit wachten op het startsein duurt wel een paar uur, omdat hier heel veel foto’s gemaakt worden en van elke vertegenwoordiger van een land worden aparte interviews afgenomen. Er cirkelt zelfs een helikopter boven ons.

"Briefing"

Er arriveren zwarte busjes met politiemannen. Helmen op, knuppels en wapengordel om. De “run” zelf begint stipt om 13.00 uur, met tromgeroffel begint de stoet langzaam te lopen. Langs de weg duizenden mensen, op balkonnetjes, in de nauwe straten, op de grote brug en op muren. Toeschouwers genoeg, de meeste kijken een beetje verbaasd en nieuwsgierig. Sommige moedigen ons juist aan: duim omhoog en applaus, maar ook kwade blikken worden ons toegeworpen. Ik kijk maar een beetje neutraal en probeer niet te veel aan de stieren te denken die overmorgen hier rennen richting hun marteldood door de matador (letterlijk “moordenaar”).

Deelneemster uit Irak

Het is heel erg warm, de zon brand heftig, uiteindelijk eindigen we bij de grote klassieke ARENA. Hier wordt de menigte demonstranten uitzinnig! We schreeuwen onze leuzen, houden de verbodsborden (NO CORRIDA) omhoog.
Het is één kakafonie van geluid en gekrioel van blote armen in de lucht, vertrokken gezichten. Machteloosheid tegen zoveel onrecht overspoeld iedereen. Want hoe mooi de arena er ook uitziet, omringd door prachtige bomen, een klassiek gebouw met bogen, siermetselwerk en plateau’s, indrukwekkend groot en rond, het is de poort naar de hel voor de stieren.
Er wordt een indrukwekkende speech gehouden in verschillende talen waarin ons wordt gevraagd om rustig te blijven zodat we een waardige en krachtige indruk achterlaten bij de bevolking en de toeristen. Zodat we volgend jaar weer terug mogen komen om óns feest aan te bieden. Confetti in plaats van bloed!
Uiteindelijk is het afgelopen en worden de kleren weer aangetrokken en is het wachten op de bussen, die ons terugbrengen naar de camping.

M.Stolp, 07-07-07


Excentrieke Engelsman: "I dedicate my life to the anti-bullfighting movement" tekst op zijn borst: Please, do not send me into the bull-ring. I beg of you!


(‘s avonds heb ik nog gehoord dat een Duitse demonstrant een lange stok van 4 meter -die gebruikt wordt om de stieren met een elektrische schok hun stalletje de arena in te jagen - onklaar heeft gemaakt. Hij kreeg een flinke uitbrander van de politie!)

Op onderstaande sites van het Brabants Dagblad kun je artikelen en reacties op de antistierenvechten demonstratie nalezen.

http://www.brabantsdagblad.nl/brabant/article1605143.ece

http://www.brabantsdagblad.nl/brabant/article1614473.ece

http://www.brabantsdagblad.nl/brabant/article1610779.ece

http://www.brabantsdagblad.nl/brabant/article1614473.ece#reactie