Vege­ta­rische barbecue met spier­ballen


5 september 2008

Op zaterdag 26 juli hebben een aantal leden van de werkgroep Brabant gesmuld van allerlei gegrilde heerlijkheden. En…. er kwam geen dood dier aan te pas want alles wat op de barbecue kon was van plantaardig makelij.
Een grote variëteit aan spiezen, burgers, balletjes, gemarineerde plakken courgette, reuzenchampignons lag klaar om gegrild te worden. Dit tezamen met heerlijke pittige sauzen, stokbrood, kruidenboter, salades. Teveel om op te noemen en allemaal even lekker.


Het gezelschap dat zich op deze warme zomermiddag verzamelde op de intieme kleine motorcamping Het Dijkje te Eck en Wiel was ook niet mis. Stoere en trotse eigenaren van schitterende blinkende motoren waren van heinde en verre gekomen om de traditie van deze vegetarische barbecue voort te zetten.
Velen van deze motormuizen waren echte kilometervreters en er werden talloze verhalen en tips uitgewisseld over de mooiste routes in binnen- en buitenland. Het is een apart wereldje op zich met een grote saamhorigheid.

Met de eigenaren van de camping Joop en Dia De Jonge hebben we gepraat over onze gezamenlijke passie het dierenwelzijn. Vooral het verhaal van Joop over zijn ervaringen ten tijde van de vogelpest epidemie in 2003 was indrukwekkend. Hij was één van degenen die zo moedig was om op te komen voor de hobbykippen – had contacten met opvang adressen- zodat tenminste deze groep gezonde dieren gered konden worden van meedogenloze ruimingsbrigades. Hij is zelfs gearresteerd en 6 uur lang verhoord door rechercheurs. Zijn computer en e-mails werden gescreened alsof hij een crimineel was.
De ervaringen van Joop roepen associaties op met Kafka-iaanse thema’s: de onpersoonlijke bureaucratie, de ‘mannen in de witte pakken’, de regelgeving, de boetes, de tegenstrijdige adviezen van Minister Veerman, Brussel en epidemiologen. Ook de angst voor verraders omdat de eigenaren van kippen, waaronder vaak kinderen, bang waren hun geliefde tamme krieltjes te moeten afstaan.

Mede door deze realistische verhalen vloog de avond voorbij en toen het onheilspellend gerommel in de lucht met felle bliksemschichten zich eindelijk ontlaadde in een tropische regenbui konden we allemaal de gezellige blokhut in vluchten waar de koffie met chocola klaarstond.

Deze jaarlijkse vegetarische barbecue is een traditie om in ere te houden en te promoten. Want zelfs de meest verstokte vleeseters kunnen hier overtuigd raken dat het oergevoel van vuurtje bouwen, zelfgemaakte hapjes grillen, samenzijn zonder dierenleed de vergelijking met de vlees-versie glansrijk kan doorstaan!

Zie ook:

http://www.kippenmoord.nl/media_2003_juni.html

http://www.dijkje.nl/