Pilot Landgoed De Utrecht: bestaand landgoed maakt gebruik van de provin­ciale regeling nieuwe land­goe­deren.


Indiendatum: okt. 2008

Vragen van de Partij voor de Dieren fractie Noord-Brabant aan het College van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 3.2 van het Reglement van Orde.

Pilot Landgoed De Utrecht: bestaand landgoed maakt gebruik van de provinciale regeling nieuwe landgoederen.


Geacht College,

In het recente verleden heeft Fortis in het kader van genoemde pilot plannen gemaakt en voorgelegd aan de gemeenteraad van Hilvarenbeek. GS heeft, in tegenstelling tot de gemeenteraad van Hilvarenbeek, blijk gegeven de plannen van Fortis te ondersteunen.
Deze ondersteuning heeft ons bevreemd en roept verschillende vragen op, die relevant zijn gezien de doorwerking ervan naar andere landgoederen binnen de pilot.

1. Bent u bekend met het feit dat de natuurcompensatie in de
landgoedversterkingsplannen zoals Fortis die presenteerde t.a.v. het landgoed De Utrecht voor 75 % binnen de EHS gezocht werd (voornamelijk natuurontwikkelingsgebied)?

2. In de provinciale regeling "Nieuwe landgoederen" moet voor elke
wooneenheid die gebouwd gaat worden 2,5 ha nieuwe natuur buiten de EHS
worden aangelegd. Vindt u het acceptabel dat Fortis de eis ten aanzien van aanleg van nieuwe natuur in haar plannen voor een deel niet opvolgde? Zo ja, waarom wel?

3. Voor het aanleggen en omvormen van natuurontwikkelingsgebieden naar hogere natuurdoeltypen zijn andere financieringsregelingen beschikbaar (SN, SAN). Vindt u het acceptabel dat de landgoederenregeling wordt gebruikt voor het aanleggen en omvormen van natuurontwikkelingsgebieden naar hogere natuurdoeltypen in plaats van de reguliere financieringsregelingen te gebruiken? Zo ja, waarom wel?

4. Bent u bekend met het feit dat de op te richten wooneenheden in de landgoedversterkingsplannen van landgoed De Utrecht vrijstaande landhuizen betrof?

5. a. Vindt u het acceptabel de bestaande landgoederen de clusteringsvoorwaarde geheel
loslaten zoals het geval was in de plannen van Fortis? Hoe verhoudt zich dat dan tot de provinciale regeling "Nieuwe landgoederen" waarin staat dat de op te richten wooneenheden ofwel gezamenlijk als één bouwvolume (één gebouw) ofwel geclusterd op één ruimtelijk bouwblok gerealiseerd mogen worden. Het gaat daarbij om 3 of 4 wooneenheden. Bij grote landgoederen kunnen 2 bouwclusters worden aangewezen met elk maximaal 4 wooneenheden.


6. De toepassing van de provinciale regeling "Nieuwe Landgoederen" voor
bestaande landgoederen geldt als een pilot. Voor de toepassing geldt dat zij geschiedt in de geest van de regeling “Nieuwe Landgoederen”.

a. In welke mate mag gebroken worden met de voorwaarden van de regeling?
Zo ja, waar liggen dan de nieuwe grenzen, wat zijn de kaders?

b. Bent u het eens dat met het loslaten van de eisen van de regeling “Nieuwe Landgoederen” met betrekking tot natuurcompensatie en clustervoorwaarden essentiële onderdelen van de regeling worden veranderd waardoor de regeling op essentiële onderdelen wordt uitgekleed?

c. Welke afwegingsmechanismen worden toegepast?

d. Hoe denkt u precedentwerking te voorkomen indien de voorwaarden van
de bestaande regeling op diverse fronten verruimd mogen worden?

e. Wordt de regeling na verruiming voor bestaande landgoederen ook verruimd toegepast voor nieuwe landgoederen?

f. Is de regeling reeds verruimd (zoals bijvoorbeeld de clustervoorwaarde) bij één of meerdere van de nieuwe landgoederen of de andere twee bestaande landgoederen?
Zo ja, om welke landgoederen gaat het?
Van welke voorwaarden uit de regeling wordt afgeweken?
En waarom kan van deze voorwaarden worden afgeweken?

7. Fortis behoorde tot één van de drie bestaande landgoedeigenaren die gebruik konden maken van de provinciale regeling nieuwe landgoederen. Nu de situatie t.a.v. Fortis is veranderd rijst de vraag:

a. Wat is de status van het landgoed met zijn nieuwe eigenaren op dit moment binnen de genoemde pilot?

b. Wordt er gewerkt aan een nieuw plan dat opnieuw aan de gemeenteraad van Hilvarenbeek zal worden voorgelegd? Zo ja, wanneer kan men dat tegemoet zien? En, heeft u er reeds zicht op hoe dat plan eruit komt te zien?

c. Het landgoed de Utrecht is voor een groot deel rijkseigendom geworden. Is dit een gunstig moment voor u om werk te maken van een eerder geuite mogelijkheid (Brabants Dagblad d.d 27.9.08) het landgoed te kopen? Zo ja, wilt u het dan zelf in beheer nemen of (eventueel ten dele) doorverkopen aan terrein beherende instanties?

d. De villabouw in stiltegebied kon op weinig ondersteuning rekenen. Maar onderdelen van de plannen van Fortis waren zeker veelbelovend, zoals met betrekking tot het gebied Goor en Flaes en omgeving. Deze gebieden, evenals de Neterselsche Heide zouden verkocht kunnen worden naar een terreinbeheerder die de oude natuurwaarden (vochtige heide, gagelmoeras) daar kan herstellen. Voor bosbouw zijn deze delen van het landgoed immers niet interessant. Als een terreinbeheerder de kans krijgt om deze gebieden over te nemen en de plannen van Fortis m.b.t. deze gebieden uit te voeren, dan is dat een geweldige kans.
Bent u het met ons eens dat niet rendabele delen van het landgoed, waar wel veel natuurwinst uit te behalen valt, zoals bijv. Het Goor, De Flaes en de Neterselsche Heide, verkocht zouden moeten worden naar een terreinbeheerder die de oude natuurwaarden (vochtige heide, gagelmoeras) daar kan herstellen?

e. In het Manifest ‘Tien argumenten om natuurwaarden in Landgoed de Utrecht te laten prevaleren boven economische belangen’ door een twintigtal natuur en milieuverenigingen uit Nederland en België ondertekend en aangeboden aan de gemeenteraad van Hilvarenbeek staat de volgende tekst:

Een grensoverschrijdend natuurgebied
Landgoed de Utrecht is een onderdeel van een veel groter natuurgebied dat zich uitstrekt langs beide zijden van de landsgrens. De omliggende boscomplexen kunnen vrij eenvoudig met elkaar worden verbonden. Het Landgoed grenst al aan internationale beschermde Natura 2000-gebieden zoals de Roovertsche Heide, Tuldertse Heide en de Mispeleindsche- en Neterselsche Heide.
Met dit hele gebied van enkele honderden vierkante kilometers kan een prachtig grensoverschrijdend landschapspark worden gecreëerd, waarbinnen natuur- en milieuwaarden kunnen gaan prevaleren. Een dergelijk internationaal groot natuurgebied, waarbinnen ook akkerbouw en extensieve veeteelt (inclusief het produceren van streekproducten) een plaats behoren te hebben, vormt een toevluchtsoord voor mens, plant en dier. Verloren natuurwaarden zullen weer in ere hersteld worden. Niet alleen ten behoeve van onszelf, maar zeker ook ten behoeve van degenen die na ons komen.

Wat vindt u van het idee om een grensoverschrijdend landschapspark te creëren?
Ziet u mogelijkheden een bijdrage te leveren aan de realisatie van dit idee?

Indiendatum: okt. 2008
Antwoorddatum: 17 okt. 2008

De antwoorden op deze vragen kunt u lezen door hier te klikken.

Interessant voor jou

Statenvragen n.a.v. niet ontvankelijk verklaring milieuorganisaties

Lees verder

Vragen van de Partij voor de Dieren m.b.t. de catering in het Provinciehuis

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer