Tech­nische vragen over de gesub­si­di­eerde omscha­keling van varkens­hou­derij naar zalm­kwe­kerij in Uden


Indiendatum: 21 jun. 2024

In Uden opent binnenkort de eerste indoor zalmkwekerij van Nederland. De ondernemer hierachter was voorheen varkenshouder, maar heeft zich laten opkopen in het kader van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV). Met één miljoen euro aan Europese en Brabantse subsidie heeft de ondernemer nu ‘Zalmboerderij Maashorst’ opgezet. Organisatie ‘Good Fish’ stelt: “Bij het kweekproces zal dierwelzijn en circulariteit centraal staan, om zo op een natuur-inclusieve manier te kweken”. De ondernemer zelf geeft aan “in staat [te zijn] om jaarrond de beste dieromstandigheden te bieden”. Wij hebben hierover de volgende technische vragen.

1. Hoeveel subsidie was destijds gemoeid bij de opkoop van de varkenshouderij i.h.k.v. de SRV? Kwam dit volledig van de Rijksoverheid, of ook van de EU, de provincie en/of de gemeente?

2. Welke voorwaarden zijn aan de SRV-subsidie verbonden qua gebruik van de ‘stikstofrechten’ die vrijkwamen bij de beëindiging van het bedrijf; is de Wnb-vergunning ingenomen, en vernietigd, of mocht de ondernemer die zelf gebruiken of verhandelen?

3. Welke voorwaarden zijn aan de SRV-subsidie verbonden qua mogelijkheden om elders met een dierhouderij te ondernemen? Indien er zulke voorwaarden gelden: op welke wijze valt een viskwekerij hieronder?

4. Er wordt gesteld dat de zalmkwekerij 96 procent minder stikstof uitstoot dan de varkenshouderij deed. Waarop is dit percentage gebaseerd en hoe verhoudt een ‘zalmboerderij’ zich tot een varkenshouderij als het gaat om de emissiereductiesystemen; heeft het systeem van de zalmkwekerij een RAV-code? Graag een toelichting.

5. Wat is de herkomst van het voedsel waarmee de zalmen worden gevoerd, en komen daar medicijnen/antibiotica aan te pas?

6. Wat gebeurt er met het afval (mest, c.q. eutroof water) van deze viskwekerij?

7. Afgaande op de foto’s, waarop een kale ronde bak met daarin honderden vissen is te zien (zie de foto hieronder), zijn wij niet direct overtuigd van de claims over het ‘centraal stellen van dierwelzijn’ met ‘de beste dieromstandigheden’ en over een natuur-inclusieve manier van kweken. Daarom de volgende vraag: Welke voorwaarden aangaande dierenwelzijn en natuurinclusiviteit zijn er aan de subsidies vanuit de EU en de provincie verbonden?

8. Hoe worden ‘dierwelzijn’, ‘de beste dieromstandigheden’ en ‘natuurinclusiviteit’ in het kader van deze kwekerij gedefinieerd?

Zalmkwekerij. Bron: https://www.stimulus.nl/opzuid-2021-2027/avada_portfolio/zalmboerderij-maashorst/


Nikky Hamerslag,
Partij voor de Dieren Noord-Brabant

Wij zijn tegen:

Interessant voor jou

Technische vraag n.a.v. de Algemene subsidieverordening Noord-Brabant

Lees verder

Technische vragen over financiële compensatie Natuurnetwerk Brabant

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer