Inten­sieve veehou­derij


Voor kiloknallers worden varkens, kippen, koeien, konijnen en geiten in de vee-industrie gefokt en opgehokt onder ziekmakende omstandigheden. Bovendien worden steeds meer mensen ziek door fijnstof, ammoniak en ziektekiemen in de lucht. Stalbranden maken honderdduizenden slachtoffers per jaar.

Om de intensieve veehouderij draaiende te houden, worden er grote hoeveelheden soja en maïs ingevoerd uit landen als Brazilië en Argentinië. Het overgrote deel van de eindproductie wordt vervolgens weer de hele wereld over geëxporteerd. Dit hele proces kost jaarlijks net zo veel energie als vijf miljoen huishoudens gebruiken.

Als samenleving betalen we ons lens aan de maatschappelijke kosten van de intensieve veehouderij, in de vorm van natuurvernietiging, het uitsterven van flora- en faunasoorten, veel te hoge stikstofuitstoot, afvlakking van het landschap en honderden miljoenen euro’s aan subsidie. Ondertussen lijden vele miljoenen dieren een onwaardig bestaan in potdichte stallen. Dit alles voor goedkoop vlees in de supermarkt en winsten voor een handjevol ondernemers. De Partij voor de Dieren wil hier een einde aan maken en omschakelen naar streekgebonden, plantaardige en biologische productie van voedsel.

Het standpunt Intensieve veehouderij is onderdeel van: Gezonde landbouw en gezond voedsel

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer

Gerelateerd

Opinie: Opnieuw misstanden bij vlees­ko­nijnen

Nu de kerst eraan komt stijgt de vraag naar konijnenvlees weer. 95% Van de Nederlanders eet nooit konijn. De overige 5% ziet het doorgaans alleen met kerst of Pasen op het bord. Ondanks het kleine beetje konijnenvlees wat op één tot twee momenten per jaar in Nederland gegeten wordt, kennen wij in Nederland toch 47 bedrijven. Daarvan staat de overgrote meerderheid in Brabant, 17 in totaal. Ook word...

Bijdragen Moties Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Vragen Nieuws