Uitbreiding megastal Heukelom slaat als een tang op 18.000 varkens


Partij voor de Dieren verwacht een slechte uitkomst voor de Brabantse Belas­ting­Be­taler

24 maart 2023

In deze tijd van steeds verder oplopende stikstofcrisis een megavarkensstal nog verder laten uitbreiden? Volgens de Partij voor de Dieren slaat dat nergens op. “Er komen 7.500 varkens extra bij, maar volgens de papieren werkelijkheid van de provincie wordt er juist minder stikstof uitgestoten”, concludeert Statenlid Anne-Miep Vlasveld verbijsterd. Samen met haar fractiegenoot Paranka Surminski dient ze kritische vragen in bij Gedeputeerde Staten.

Surminski wil onder meer weten of het genoeg zeker is dat de stalsysteem van de nieuwe stallen de stikstofuitstoot genoeg verminderen, en of er wel rekening wordt gehouden met de uitstoot tijdens het bouwen: “Er zijn tal van projecten stilgelegd, ook woningbouw, vanwege de stikstofuitstoot tijdens de bouw, waarvoor eerder nog geen vergunning nodig was. Ik verwacht dat de bouw van deze megastal daar geen uitzondering op kan zijn.”

Beide Statenleden wijzen er ook op dat het varkensbedrijf in de komende jaren misschien wel uitgekocht moet worden, om de natuur te kunnen laten herstellen en om woningbouw mogelijk te maken. Verderop in dezelfde straat is al een varkensbedrijf uitgekocht voor 2,5 miljoen euro. “Het zou maar zo kunnen dat het voor de Brabantse belastingbetaler uiteindelijk duurder uitpakt om nu de uitbreiding toe te staan, dan wanneer we het als provincie een halt toeroepen en de planschade betalen. Daar willen we duidelijkheid over hebben”, geeft Vlasveld aan.

Gerelateerd nieuws

Vijf vrouwen aan top Brabantse kandidatenlijst Partij voor de Dieren

De provinciale politiek, daar zitten toch alleen oudere mannen in? Niet als het aan de Partij voor de Dieren ligt. De top 5 v...

Lees verder

Wisseling van de wacht

Dinsdag en woensdag vonden in de Statenzaal het afscheid van de oude Provinciale Staten, en de beëdiging van de nieuwe Staten...

Lees verder