Perspectiefnota 2026
Eerste termijn
Kent u dat verhaal van dat bedrijventerrein dat niemand echt wilde hebben? Nou, dat dreigt er toch te komen, voorzitter. Tenzij we nu radicaal de koers wijzigen, en daar heb ik een aantal opties voor.
We hebben dit niet goed gedaan, want de 1.500 indieners van een zienswijze willen het niet, de Nuenense en Geldropse inwoners willen het niet, de huisartsen willen het niet, het sint Anna Ziekenhuis wil het niet, het burgercomité wil het niet, de desbetreffende gemeenteraden willen het niet en zo kan ik nog wel even doorgaan.
En wij steunen natuurlijk het protest van het ‘Kabouterfront’ en ik heb zoals u ziet mijn eigen protestkabouter mee. Dit is het symbool van het verzet tegen het XXL logistiek distributiecentrum in Nuenen. De fractie van de Partij voor de Dieren staat volledig achter dit protest. Sinds 2011 strijden wij al tegen deze XXL blokkendozen, met een landschapspijn van jewelste.
En eigenlijk als ik goed naar het college kijk, willen die het volgens mij ook niet. En daarom is ons voorstel om in gesprek met de ontwikkelaar en gemeente te gaan om op deze locatie een woningwijk met groene parken en biobased bouwmaterialen te realiseren. De bouwer van de XXL blokkendozen bouwt namelijk, volgens hun website, ook hele mooie duurzame en innovatieve woningbouwprojecten. En hebben daar de inwoners van Brabant echt behoefte aan. En we dienen daarvoor een motie in.
De twee andere moties zien op het beleid in algemene zin. Bij de toekenning van stikstofruimte zouden XXL-dozen geen prioriteit moeten krijgen. En wat de Partij voor de Dieren betreft moeten we versneld aan de gang met het herbezinnen op de locaties waarbij grootschalige logistiek nog steeds ruimtelijk is toegestaan.
Als we kijken naar energie dan weet iedereen dat we tegen alle grenzen aanlopen. Er is niet voldoende energie, er is niet voldoende duurzame energie, we doen niet genoeg aan het besparen van energie, en we hebben enorme netcongestie. De Partij voor de Dieren vindt, dat wij de economie moeten aanpassen aan dat wat er redelijkerwijs aan duurzame energie is. En we dienen dan ook de motie ‘Energie leidend in economisch beleid’ in.
Ik ga nog even door op het thema energie. Voor wat betreft de energy hubs zou niet alleen naar de korte termijn gekeken moeten worden, maar ook juist naar de lange termijn. Wij verzoeken het college om daar meer aandacht voor te hebben en dienen dan ook de motie ‘Lange termijn visie op energy hubs in’.
Over een lange termijn visie gesproken: dit is ook waardevol bij het weerbaar worden tegen exoten en daarbij het ecosysteem zodanig in te richten, dat de impact van invasieve exoten wordt geminimaliseerd, door bijvoorbeeld het weghalen van voedsel voor de exoot of het introduceren van een voedselconcurrent. En wij dienen dan ook samen met diverse partijen de motie ‘Meer weerbaar tegen exoten’ in.
Bij de behandeling van deze perspectiefnota, zou er wat ons betreft een breder perspectief voor de waterschappen moeten zijn voor wat betreft de geborgde zetels. De geborgde zetels voor land- en tuinbouw worden nu standaard door de ZLTO benoemd, waar niet alle boeren zich daarin vertegenwoordigd. Wij denken dat dit beter, breder en democratischer kan en verzoeken dan ook gedeputeerde om dit te onderzoeken. En gelukkig vinden veel partijen in dit huis dat met ons, en dienen daarom de motie mee in.
Meer perspectief zou er wat de Partij voor de Dieren ook mogen zijn voor de kalfjes, de koe en de boeren die er voor open staan om het kalfje na de geboorte bij de koe te laten. En dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig zijn er wel steeds meer boeren die dat willen. Deze koplopers mogen wat ons betreft meer ondersteund worden. Ook de consument vraagt er immers steeds vaker om, het is niet voor niets dat melk waarbij het kalf langer bij de koe blijft onder de naam ‘kalverliefde’ steeds meer verkocht wordt en al bij ruim 300 supermarkten te koop is. Laten wij vandaag ook liefde voor het kalf en de koe hebben en de natuurlijke band tussen moeder en kind niet direct verbreken en dienen daartoe de motie ‘Kalf bij de koe’ in.
Voor de kweekzalm is er helemaal geen perspectief, zoveel is ons inmiddels wel duidelijk. Vorig jaar bij de begroting hebben we daarover een motie ingediend en aangehouden, omdat de gedeputeerde dit zelf ook graag wilde uitzoeken. Inmiddels weten we meer, uit het toetsingsrapport dat we opgevraagd hebben lezen we dat het project goed scoorde op dierenwelzijn, terwijl dat niets blijkt voor te stellen. Het enige dat er in staat is dat grotere vissen in een groter bassin gaan, meer stelt het niet voor. Voorzitter ik mag toch hopen dat dit laatste keer was dat wij als provincie subsidie geven aan de intensieve vissenhouderij in Brabant. En wij dienen dan ook de motie ‘Geen boter bij de vis 2025’ in.
En voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.
Tweede termijn
Allereerst wil ik de gedeputeerden van Oudenhoven en Roijakers bedanken voor de reactie op onze moties en de toezeggingen die gedaan zijn. En ook de gedeputeerde Smeulders voor het kijken of we een toekomstig XXL-debacle kunnen voorkomen. We waarderen de handreiking van de gedeputeerde ten aanzien van toekomstige XXL-dozen.
Wij horen gedeputeerde Dirken en trekken de motie ‘Geen stikstofruimte verspillen aan logistieke distributiecentra’ in, en dat geldt ook voor de motie over energy hubs.
En ik meen te horen en hoop dat het college niet doof is voor alle protesten. En nogmaals de oproep om creatief mee te denken met de desbetreffende gemeenten en de inwoners daar goed geïsoleerde biobased woningen in een groene omgeving te gunnen. We zouden de ontwikkelaar kunnen faciliteren en hem elders in Brabant ook nog woningen kunnen laten bouwen. Make them an offer they can’t refuse.
Voor wat betreft de motie ‘Kalf bij koe’. Allereerst waarderen wij de toezeggingen die de gedeputeerde daarin heeft gedaan en wij zullen deze motie in deze vorm niet in dienen en kijken uit naar de dierenwelzijnsnota eind van het jaar.
Wel proeven wij dat er sympathie is voor de motie ‘Kalf bij de koe’, en om te komen tot een breed gedragen motie, zien wij af van de opmerkingen in de eerdere motie over mogelijke subsidievoorwaarden en vragen wij in een gewijzigde motie om te onderzoeken of de provincie via een nieuw of bestaand puntensysteem binnen de veehouderij, kan bijdragen aan het houden van kalfjes bij de koe. Ik hoop op een beetje kalverliefde in de Staten, vandaag.
Tenslotte wil ik aangeven dat in onze motie ‘Bredere agrarische vertegenwoordiging in de waterschappen’ we geen onomkeerbare besluiten vragen. We vragen een onderzoek naar verbreding, daarbij kijkend naar verschillend mogelijkheden, de juridische ruimte in kaart te brengen, en afstemming te zoeken met de waterschappen. Niets meer en niets minder. En ik wil daarbij aangeven dat de waterschapswet in 2027 pas aangepast hoeft te worden, dus dat moet toch lukken? En als in de ambtelijke planning lastig is, dan hebben zelfs daar nog ruimte voor. Er moet toch ruimte zijn voor beter, bredere en meer democratie in de waterschappen!
Interessant voor jou
Vaststellen van de evaluatie van het Leisure Ontwikkelfonds Brabant (LOF) na de koerswijziging van december 2021
Lees verder