Opinie: Opnieuw misstanden bij vlees­ko­nijnen


12 december 2019

Nu de kerst eraan komt stijgt de vraag naar konijnenvlees weer. 95% Van de Nederlanders eet nooit konijn. De overige 5% ziet het doorgaans alleen met kerst of Pasen op het bord. Ondanks het kleine beetje konijnenvlees wat op één tot twee momenten per jaar in Nederland gegeten wordt, kennen wij in Nederland toch 47 bedrijven. Daarvan staat de overgrote meerderheid in Brabant, 17 in totaal. Ook worden verreweg de meeste konijnen in Brabant gehouden. Deze bedrijven draaien jaarrond, en dan vooral voor de export. Zoals de meest recente beelden opnieuw laten zien is er sprake van onnoemelijk dierenleed op Brabantse bodem, vrijwel alleen voor de export.

Gisteren, op 9 december 2019, kwamen er weer nieuwe afschuwelijke undercover beelden boven van de wrede misstanden binnen de commerciële konijnenhouderij. Drie van de getoonde bedrijven staan in Brabant. De beelden zijn online te vinden, en die beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Dode dieren tussen de levende dieren, konijnen met bebloede poten in draadkooien en veel zieke dieren.

Elk jaar zijn de konijnenfokkers weer in het nieuws, elk jaar is er sprake van groot dierenleed. Waarom laten we dit nog steeds gebeuren? De sector zelf spreekt van een hetze en dat alles wat ze doen in het negatieve wordt getrokken. Zij voldoen immers aan alle richtlijnen volgens de NVWA. Dat is nogal makkelijk als er nauwelijks regels zijn. Met de beperkte regels die er zijn wordt er absoluut niet tegemoet gekomen aan het natuurlijke gedrag van konijnen. Op Europees niveau is er zelfs geen wetgeving voor het houden van vleeskonijnen. Elk jaar weer wordt er geroepen om diervriendelijker hokken, om meer regels, zelfs op Europees niveau. Maar meer regels gaan dit probleem niet oplossen. De sector is te klein, investeringen zijn te hoog.

De kippen zijn in Nederland uit de kooien bevrijd maar leiden nog steeds een afschuwelijk leven in de huidige stalsystemen. Nertsen die eveneens in draadkooien leven lijden nog steeds elke dag, maar daar komt in 2024 gelukkig een einde aan, als het verbod op nertsenhouders in gaat. Wat mij betreft moeten we hetzelfde verbod invoeren voor het houden van vleeskonijnen. Konijnenvlees is een nichemarkt in Nederland. Laten we deze kleine maar wrede sector zo snel mogelijk saneren, liefst voor de volgende kerst. Het maatschappelijke draagvlak is er, nu de politiek nog.


Anne-Miep Vlasveld,
Partij voor de Dieren Noord-Brabant