8e Wijzi­gings­ver­or­dening Provin­ciale Mili­eu­ver­or­dening Noord-Brabant 2010 voor wat betreft de onder­delen grond­wa­ter­be­scherming en stil­te­ge­bieden


17 november 2017

Voorzitter,
Kennelijk waren er nog geen adequate regels om ongewenst geluid vanuit inrichtingen en evenementen in en nabij stiltegebieden tegen te gaan. Dan is het prima dat de provinciale milieuverordening wordt aangepast, want stilte is in ons overvolle landje een zeldzaam en kostbaar goed.

Maar nieuwe regels roepen bij mij ook weer nieuwe vragen op. Het lijkt mij duidelijk dat het achtergrondgeluid in stiltegebieden vrij constant is; ruisende blaadjes, een kabbelend beekje en zo af en toe een jolige bosuil. Dus wat dat betreft begrijp ik de keuze voor een 24uursgemiddelde voor achtergrondgeluid. Maar wat ik niet begrijp is waarom voor externe geluidsbronnen dan ook wordt gekozen voor een 24uursgemiddelde waarde, zonder rekening te houden met piekwaarden. Is het mogelijk dat een inrichting of evenement als bedoeld, gedurende bijvoorbeeld 20 uur per etmaal stil is en 4 uur per etmaal voor ernstige geluidsoverlast zorgt? Zo ja, kunt u dan aangeven of een aanvulling met een maat voor maximale piekwaarde mogelijk is?

Het bevoegd gezag kan van genoemde richtwaarden voor inrichtingen afwijken indien sprake is van een gewichtige reden. Hieronder valt in elk geval een omstandigheid die de voortzetting van een inrichting redelijkerwijs onmogelijk maakt. Aan wat voor situaties moet ik dan denken? In welke situaties gaat voortzetting van een inrichting die de geluidsregels overschrijdt, boven onze milieuverordening? Gaat het alleen om bestaand gebruik of ook over uitbreiding of verandering van activiteiten?

Grondwaterwinning
Brabant Water heeft vergunning gekregen voor uitbreiding van de waterwinning in Veghel, omdat de waterkwaliteit van de winning in Macharen niet meer voldoet. En ten behoeve van de industriële waterwinning door Heineken wordt een beschermingszone ingesteld.
We willen graag weten wat de consequenties op langere termijn van deze winningen zijn.
Wat zijn op de langere termijn de gevolgen voor de strategische drinkwatervoorraad voor de bevolking? Hoe gaan we voorkomen dat straks in meer en meer gebieden in Brabant hetzelfde gebeurt als bij het Groote Meer, namelijk ernstige schade aan de natuur door verdroging als gevolg van het oppompen van water uit de diepe lagen? Wordt er getoetst of er milieuschade optreedt en hoe? En zijn er dan sancties of correcties mogelijk? Kan een bedrijf ‘eeuwig’ doorgaan met waterwinning of wordt de vergunning of concessie regelmatig getoetst?

Interessant voor jou

Begroting 2018

Lees verder

Begrotingswijziging Gereserveerde middelen Energie voor uitvoering Energietransitie 2018-2019

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer