Brief natuurbeheer De Hilver
Geachte heer Van den Hout,
Vorig jaar is een groot natuurontwikkelingsgebied in het kader van de Landinrichting De Hilver opgeleverd. Een substantieel deel van het natuurontwikkelingsgebied heeft ‘weidevogelreservaat’ als doelstelling. Dit is helemaal terecht omdat het gebied de grootste gruttopopulatie van Noord-Brabant herbergt. Daarnaast zijn er veel percelen afgegraven die als doelstelling ‘vochtig schraalland’ hebben. Inmiddels zijn vrijwel alle percelen doorgegeven aan de terreinbeheerders Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten.
Vooral na het verschijnen van het artikel “Boerenverstand met hart voor de natuur” (zie bijlage) in het Brabants Dagblad van 29 maart 2012 heeft de Partij voor de Dieren de ontwikkelingen in het EHS-gebied De Hilver extra gevolgd.
De belangstelling voor de inrichting van dit grote natuurgebied gaat voor de Partij voor de Dieren terug naar eerdere data, namelijk naar mei 2010 toen in het Brabants Dagblad artikelen verschenen over het vernielen van weidevogelnesten in verband met het afgraven van gronden in het gebied, en de ondeugedelijke bomeninventarisatie van Grontmij in 2009.
Er is veel gemeenschapsgeld geïnvesteerd voor aankoop en inrichting van dit gebied, zoals voor de hermeandering en het verondiepen van de Reusel ten behoeve van de verbetering van leefomstandigheden van weidevogels en de ontwikkelingsmogelijkheden van schraallanden.
We vinden het daarom ronduit stuitend dat er allerlei ontwikkelingen gaande zijn die een bedreiging vormen voor de natuurwaarden van het gebied. We hebben moeten constateren dat Staatsbosbeheer het beheer aan het verkwanselen is. Zo was in de krant te lezen dat Staatsbosbeheer een zgn. green deal heeft gesloten met boeren uit de regio. Het gevolg daarvan is dat vorig jaar een belangrijk deel van het weidevogelreservaat is geploegd, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid met raaigras t.b.v. de betrokken agrariërs. Tevens is geconstateerd dat er kunstmest is gestrooid op deze percelen en op voor veel geld afgegraven percelen. De verschraalde gronden worden dus opnieuw verrijkt. De vorig jaar op deze percelen aanwezige grutto's zijn verdwenen. Ook is geconstateerd dat in de broedperiode van weide- en akkervogels op verschillende percelen vee wordt ingeschaard.
De weidevogelnesten in het EHS-gebied zijn opgespoord en van een markering zijn voorzien. Ons inziens lijkt het opsporen van weidevogelnesten in natuurgebieden een sterk af te wijzen handeling. Op agrarische percelen is nestmarkering vaak nodig om bescherming tegen agrarische activiteiten te bieden. In natuurgebieden moet bescherming tegen agrarisch materieel geheel niet aan de orde zijn. In deze gebieden moeten de vogels die er broeden de kans geboden worden om, geheel zonder bemoeienissen van mensen, ongestoord hun broedsel groot te brengen. Fysiek zoeken naar nesten die doorgaans goed verborgen liggen, waardoor ook nog eens meerdere pogingen gedaan moeten worden om ze te vinden, is altijd nadelig voor het broedsucces. Broedsels van kritische soorten kunnen door verstoring zelfs verlaten worden.
Het gebied wordt door gekwalificeerde inventarisanten van de provincie vanaf 2011 op de aanwezige vogelpopulaties onderzocht, deze gegevens worden gerapporteerd. Het is dus bekend wat en hoeveel er gebroed heeft in het EHS-gebied De Hilver. Wij vragen ons dan ook af met welk doel het opsporen van nesten in Den Opslag en Moergestels Broek wordt gedaan. Wij kunnen niets anders bedenken dat ook hier agrarische belangen de drijfveer zijn.
Verder hebben we geconstateerd dat er door Waterschap De Dommel zowel vorig jaar als dit jaar dammen in de Reusel zijn aangelegd, terwijl er voor veel geld stuwen zijn weggehaald om weer een natuurlijke beek te realiseren. Volgens het Waterschap is dit nodig omdat er anders niet meer gekanood kan worden vanuit de kanoboerderij. Door de dammen worden de beoogde natuurlijke beekprocessen en de beoogde grondwaterstanden verstoord. We vinden dit een uitermate vreemde gang van zaken die in strijd is met de natuurontwikkelingsafspraken voor dit gebied.
Al met al moeten wij constateren dat in het eerste jaar na de afronding van de inrichting van het EHS-gebied De Hilver de natuurontwikkeling voor een deel niet heeft kunnen plaatsvinden ten gevolge van het uitgevoerde beheer. Wij zijn van mening dat natuurontwikkeling prioriteit moet hebben, juist in unieke gebieden zoals De Hilver. Het is het enig overgebleven gebied in zijn soort in dit deel van Noord-Brabant.
Wij willen u vragen toe te zien dat de terreinbeherende organisaties (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Brabants Landschap) de juiste beheersmaatregelen uitvoeren voor de in de landinrichting overeengekomen natuurdoelen. Tevens stellen wij voor uitsluitend agrarische handelingen in het EHS-gebied De Hilver toe te staan wanneer deze volledig ten dienste staan van de natuur, en dergelijke handelingen ruim na de broedtijd plaats te laten vinden. Tevens verzoeken wij u om, als toezichthouder van de waterschappen, Waterschap De Dommel aan te spreken op haar illegale activiteiten in dit gebied. Deze zijn strijdig met de in de landinrichting gemaakte afspraken en de Flora- en faunawet.
Graag vernemen wij een reactie van u.
Met vriendelijke groet,
Namens de Partij voor de Dieren Noord-Brabant
ir. M. van der Wel
Fractievoorzitter
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Debat herzien natuurakkoord
Lees verderVoorjaarsnota 2012
Lees verder