Motie Biolo­gische inkoop van eieren, vlees en zuivel­pro­ducten


15 december 2013

Voorzitter!

De noodzaak tot het eten van producten uit een zorgvuldige veehouderij is bij ons allemaal bekend. Het is ook duidelijk dat de retail en de consument de belangrijkste spelers zijn in de transitie naar duurzaam vlees.

Om de kwaliteit van de producten te borgen, worden keurmerken gebruikt. Keurmerken die ook een prominente rol spelen in de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij.

Onlangs is er echter iets voorgevallen waardoor de consument niet meer het gevoel heeft dat die keurmerken betrouwbaar zijn. Op vrijdag 6 december meldden zich twee klokkenluiders bij Omroep Brabant. Zij claimen dat VION een grote partij normaal vlees heeft verkocht als biologisch vlees.

Wij vinden dat het vertrouwen van de bewust etende consument hiermee ernstig is geschaad. Dit voorval is een klap voor de keten en plaatst biologisch vlees in een minder betrouwbaar licht. Dit kan de consument ontmoedigen in de aanschaf van biologisch vlees en kan daarmee de transitie naar een duurzame veehouderij schade berokkenen.

Laten wij als provincie proberen om, daar waar we dat kunnen, een tien te scoren in de transitie naar een zorgvuldige veehouderij door het hoogst haalbare te doen wat wij als consument in deze transitie kunnen doen.

We hebben hier in het provinciehuis een kans om voorop te lopen wat betreft zorgvuldige veehouderij, waarbij we laten zien dat wij, als consument, de aankomende transitie serieus nemen.

Middels deze motie pleiten wij vandaag voor de inkoop van biologische eieren, vlees en melkproducten voor ons restaurant die zijn voorzien van een biologisch keurmerk. Het is duidelijk dat daarbij een aantal producten duurder zijn dan de huidige producten zonder keurmerk. Echter daarentegen is het verrassend om te zien dat een aantal producten ook weer goedkoper is. Verder heeft u kunnen zien dat de keuze voor een jaar lang gebruik van biologisch eieren nauwelijks duurder is dan het gebruik van de huidige eieren (3300 i.p.v. 3100 euro).

Belangrijk is ook dat wij aan de consument laten zien dat wij het product ‘biologisch’ nog steeds steunen en dat wij het vertrouwen in de biologische keten niet hebben verloren.

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer