Rapport Zuidelijke Rekenkamer Natuurcompensatie
Volgens de Zuidelijke Rekenkamer voeren we onze taken op het gebied van natuurcompensatie beter uit dan enkele jaren geleden. Toch waarborgen we daarbij nog steeds onvoldoende dat het compenseren van aangetaste natuur transparant, juist en tijdig gebeurt. Ook zijn er nog onvoldoende garanties dat het beheer van compensatielocaties op de lange termijn voldoet aan de daaraan te stellen eisen.
Uit het vorige rapport van de Zuidelijke Rekenkamer, dat in 2009 verscheen, blijkt dat de provincie de projecten waarbij compensatie noodzakelijk was wel vaststelde, maar er vervolgens niet meer naar omkeek. De uitvoering van de veldcontroles door de provincie Noord-Brabant is verbeterd, maar nog niet optimaal. Ook werd toen de wens uitgesproken voor een openbare website voor waarop alle compensatielocaties worden gepresenteerd zodat een en ander inzichtelijk en controleerbaar zou zijn voor milieugroepen en bezorgde burgers. De Staten namen in 2010 onverkort de aanbevelingen van de rekenkamer over en vonden toen met name dit publieke informatiepunt van wezenlijk belang. Er is echter nog geen goed werkend informatiepunt omdat lange tijd werd aangenomen dat de website ruimtelijkeplannen.nl hiervoor afdoende was. Het is gebleken dat de informatie over natuurcompensatie op deze website niet voor een ieder even duidelijk te achterhalen is en de Zuidelijke Rekenkamer heeft geoordeeld dat de internetsite geen goede invulling geeft aan de behoefte aan een dergelijk informatiepunt. Dat betekent dat ook de afgelopen vier jaar, de provincie niet transparant of in ieder geval niet transparant genoeg is geweest naar haar inwoners. Daar is onze fractie van geschrokken en wij vinden dat daar nu wel wat committent tegenover mag staan voor verbetering hiervan. Door onze houding is er de afgelopen jaren in Noord-Brabant sprake van een afname van natuurwaarden, zowel in omvang als in kwaliteit. Laten we dat nu rechttrekken.
Op het gebied van compensatiemaatregelen, waarborgen, veldcontroles, dossiervorming en informatie-uitwisseling is volgens het rapport nog een inhaalslag te maken. Hier valt ook een borging van de compensatie onder als de gemeente initiatiefnemer is. GS onderschrijft nagenoeg alle aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer. Wij willen, net als de Rekenkamer, deze keer ook meer waarborgen. Dus ook meer borging van nazorg en veldcontroles. Ook als deze worden uitgevoerd door een derde partij zoals een terreinbeherende organisatie of een Regionale Uitvoeringsdienst. Daarom willen we zien dat GS de aanbevelingen deze keer niet alleen onderschrijven, maar dat er een plan van aanpak komt over hoe we concreet invulling gaan geven aan de aanbevelingen van de Zuidelijke Rekenkamer en binnen welk tijdsbestek, gevolgd door een voortgangsrapportage en vier jaar later weer een vervolgonderzoek door de Zuidelijke Rekenkamer. Op deze manier kan er gemakkelijker een terugkoppeling naar PS plaatsvinden en kan worden gezorgd voor een meetbaar hogere kwaliteit van ons natuurcompensatie beleid.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Havenstrategie Moerdijk 2030
Lees verderInitiatiefvoorstel "Zonder veerkrachtige democratie geen veerkrachtig bestuur"
Lees verder