Behoud de histo­rische zandpaden


3 februari 2016

De Partij voor de Dieren wil dat het provinciebestuur Brabantse zandpaden beter gaat beschermen. Aanleiding is een plan van de gemeente Hilvarenbeek om waardevolle zandpaden in het gebied de Roovert te verharden. Het gebied is echter van historisch belang voor Brabant. De partij heeft het college van Gedeputeerde Staten verzocht om de gemeente Hilvarenbeek te verbieden om de zandpaden te verharden.

De zandpaden in de Roovert zijn expliciet opgenomen op de Cultuurhistorische Waardenkaart van de provincie Noord-Brabant. De Partij voor de Dieren is daarom van mening dat de provincie deze zandpaden moet beschermen aangezien ze een aantoonbare rol hebben gespeeld in de provinciale en zelfs landelijke geschiedenis. Statenlid Paranka Surminski constateert dat het ene na het andere zandpad in de provincie verdwijnt en is daarom van mening dat er een lijst met beschermde (historische) zandpaden moet komen.

Recent ging de gemeente Zundert over tot de verharding van de bij velen bekende ‘van Gogh-paden’. Volgens de partij worden er altijd economische motieven gebruikt om deze oude paden te verharden, terwijl de ecologische waarde van de paden wordt vergeten. Zandpaden zijn ook uitstekende leefgebieden voor bepaalde planten, insecten en vogels. Ook daarom wil de Partij voor de Dieren dat deze zandpaden beter beschermd worden.

Gerelateerd nieuws

Geen trofeejacht in Noord-Brabant!

De Partij voor de Dieren wil van het college weten of buitenlandse jagers ook in Noord-Brabant voor hun eigen plezier onbeper...

Lees verder

PvdD blij met aankondiging proef met verjaagsystemen met laser

De Partij voor de Dieren in Brabant wil zo snel mogelijk beginnen met ganzenverjaagsystemen met laser. De partij heeft daarom...

Lees verder