Brabantse Ruimte voor Ruimte-regeling als Titanic


31 oktober 2014

Met de Ruimte voor Ruimte-regeling wil de provincie saneringskosten in de agrarische sector terug verdienen door kavels te verkopen. De Partij voor de Dieren stelt dat de provincie geen makelaar moet spelen, zeker nu de kosten door tegenvallende kavelverkoop verder op blijven lopen.

Tijdens de Provinciale Staten-behandeling van 31 oktober noemde Partij voor de Dieren fractievoorzitter Marco van der Wel de regeling een “Titanic die als een kolos op de ijsberg is gestrand.” “De gedeputeerde Financiën probeert met een nieuw investering van 18 miljoen euro het lek te dichten terwijl de gedeputeerde Ruimtelijke Ordening op het dek het orkestje dirigeert om de moed erin te houden”, aldus Van der Wel. De partij stelt dat het nu tijd is om de reddingsboot te betreden.

Wat de Partij voor de Dieren betreft is het het beste om de Ruimte voor Ruimte-regeling te beëindigen en als provincie het verlies van 113 miljoen te nemen om erger te voorkomen. Door de verslechterde markt worden nu nog maar 40 kavels per jaar verkocht. Voor de crisis waren dat er 125 tot 250 per jaar. Met het huidige tempo van uitgifte zou de provincie in 2039 pas uit de kosten zijn.

De partij heeft grote twijfels over de Ruimte voor Ruimte regeling en het bouwen in het Brabantse buitengebied. De rol van de overheid zou niet makelaar of projectontwikkelaar moeten zijn, vindt de Partij voor de Dieren, omdat dit gebeurt met verliezen die niet van de lucht zijn. De partij wil verder dat onderzocht gaat worden hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil alternatief voor Grenscorridor N69

Het voorliggende plan voor de aanleg van Grenscorridor N69 gaat ten koste van kwetsbare natuur , aldus de Partij voor de Dier...

Lees verder

Politiek Brabant niet klaar voor concrete aanpak bijensterfte

Het plan van de Partij voor de Dieren, GroenLinks, 50plus en OSN om de bijensterfte in Brabant terug te dringen, is door de i...

Lees verder