Zorg­vul­dig­heidscore in Crisis en Herstelwet


22 december 2014

De Tweede Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren heeft op 18 december een motie ingediend om de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV) uit de Crisis- en herstelwet te houden. De motie werd verworpen.

De Partij voor de Dieren is van mening dat Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij een typisch geval van greenwashing betreft; namelijk met een fictief puntensysteem en met mooie woorden doorgaan op de ingeslagen doodlopende weg van het faciliteren van schaalvergroting in de intensieve veehouderij. Dit terwijl volgens de partij de BZV niets bijdraagt aan structurele oplossingen zoals het houden van minder dieren.

Statenlid in Noord-Brabant voor de Partij voor de Dieren Marco van der Wel is teleurgesteld dat de motie het niet gehaald heeft: “ De Brabantse Zorgvuldigheidscore vergroot de problemen doordat verdere uitbreiding van stallen in toch al zeer veedichte regio’s in Brabant, zoals in het Land van Cuijk en De Peel, gewoon door gaat; daarbij zijn wij geen fan van de Crisis en Herstelwet omdat zij op het gebied van milieuwetgeving burgers en lagere overheden structureel buitenspel zet.”