Egel­opvang bezocht en beloond


22 december 2007

De familie Van Scheeres-van Eekelen uit Roosendaal heeft terecht onlangs de oorkonde ‘GOED BRABANTS VOORBEELD’ plus een grote zak kattenbrokjes van de Partij voor de Dieren ontvangen. Zij zijn het die sinds 1999 de enige gespecialiseerde egelopvang runnen in Noord-Brabant.
Het begon allemaal toen er op een avond iemand uit Bergen op Zoom naar Roosendaal was gekomen met een totaal verzwakt, aangereden egeltje. Deze dierenvriend deed dit omdat hij in een artikel had gelezen dat Dré destijds werkte bij de vogelopvang in Zundert en daar ook wel eens egels werden gebracht. In die tijd was er nergens anders opvang mogelijk voor egels.

Wat niemand had verwacht, het egeltje redde het en kon succesvol terug in de natuur worden gezet.
Een verbond was gesloten en voortaan hadden egels de harten van Conny en Dré gestolen. José en Marianne, de twee leden van de werkgroep Brabant die de eer hadden de oorkonde te overhandigen, begrijpen direct waarom: één kijkje in het prachtige geïsoleerde tuinhuisje, dat geheel voor egels als ziekenboeg en revalidatieruimte is ingericht, was genoeg. Overal stonden kistjes, mandjes, kleine couveuses met een warmtelamp erboven. Een Eftelingachtige aanblik van slapende roze miniatuuregeltjes op flanellen doekjes. Ook keken nieuwsgierige bruine snuitjes met zwarte kraaloogjes ons over de rand van een kistje aan. Een snurkend opgerold speldenkussen lag verderop in een mandje. Alles piekfijn verzorgd, schoon en met de nieuwste medicijnen en krachtdrankjes bestemd voor deze stekelige patiëntjes.

Twee roze broertjes waren nèt toe aan hun portie speciale egelmelk toen wij er waren en één voor één werden zij gevoerd met een pipet. Wie denkt dat zo’n klein larfje niet weet dat ie leeft of het gezelschap van zijn nestgenoot niet mist, komt bedrogen uit. Op het moment dat het ene egeltje eruit getild werd om gevoerd te worden begon het andere egeltje luid snerpend onrustig rond te kruipen op zoek naar zijn maatje. Dit was verrassend en ontroerend om te zien, want zodra beide diertjes waren gevoerd en door middel van massage over hun buik van ontlasting ontdaan, kropen ze naar elkaar toe en waren onmiddellijk weer stil.

Er worden gemiddeld 200 egels per jaar naar deze egelopvang gebracht. In het voorjaar veel jonge egels waarvan de moeder in het verkeer is gedood, of slachtoffers die te vroeg uit hun winterslaap worden gehaald - door de opruimwoede van hoveniers of een té warm voorjaar - en dan nog niet genoeg voedsel kunnen vinden. Of te water geraakte of aangereden egels. Maar zodra zij terecht komen bij de familie Van EeG()elen hebben zij een lot uit de loterij .
Het is dan ook terecht dat de egelopvang in 2005 een onderscheiding v/d Dierenbescherming heeft gekregen.M.Stolp

Egelopvang Roosendaal,
Lavadijk 297
4706 KZ ROOSENDAAL
0165 – 559445, 06-23233095
rek.nr. ABN/AMRO 545198151
T.n.v. Stichting Egelopvang Roosendaal en omstreken