Excursie met Harry Voss


11 januari 2008

Vrijdag 14 december zijn Margeet Steendijk en Peter Buijs van de werkgroep Brabant samen met nog een aantal partijgenoten, onder aanvoering van de excursieleider Harry Voss, op "jacht" geweest op de Veluwe. De jacht was voor die dag geopend op illegale bouwwerken van de "heren" jagers. Talrijke hoogzitten en jachthutten staan her en der verspreid en zijn meestal zo opgesteld dat het wild geen schijn van kans heeft om te ontsnappen aan de kogels. Uitzicht op een grasveld, een akker of een poel met of zonder lokvoer. We hebben de illegale jachtbouwwerken alleen maar bekeken, het is aan de betreffende gemeentes om hier tegen op te treden.

Niets vermoedende wandelaars lopen vaak langs deze bouwwerken op. Als ze al gezien worden, zullen vele mensen denken dat er vanaf deze plaatsen wild geobserveerd wordt. Op enkele plaatsen lieten de nog aanwezige fluorescerende groene stickers van de Faunabescherming de brute werkelijkheid zien: "PAS OP! Van hieruit schieten ze dieren dood"

Achter de borden "verboden toegang
rustgebied voor het wild" die we onder meer in de Kroondomeinen tegenkomen, gaat veel dierenleed schuil. De door het Koninklijk Huis gehouden jachtpartijen moeten meer in de publiciteit komen. Gelukkig zijn er door de Partij voor de Dieren al meerdere kamervragen gesteld n.a.v. dit onderwerp.
Het meest bizar van deze dag was het aanschouwen van de door Harry genoemde jacht (camping) bij Radio Kootwijk. Een jachtverblijf met mobiel toilet, hoogzit en een lier om de gedode dieren te ontweiden. Omgeven door prikkeldraad met een officieel bordje "verboden toegang". Jagers hebben echt hun eigen regels en wetten. Het is tijd dat de niet jagers onder ons de illegale praktijken aan de kaak stellen. Het kan niet zo zijn dat dit oogluikend maar door ons wordt toegestaan.

Op het eind van de dag werden we in de schemer bij de Kroondomeinen nog geconfronteerd met een jachtmeester, die met grote snelheid en zonder licht recht op ons af een bospad kwam uitrijden. We hebben nog even gewacht of de aanhanger werd aangekoppeld om de "oogst" te kunnen ophalen. Misschien schrikten we de man af met onze fototoestellen en verrekijkers. De gordijnen gingen dicht en wij besloten terug te gaan.

Voor meer informatie:

www.faunabescherming.nl

www.jachthutten.nl

De oorspronkelijke tekst is van Renée Storm van Leeuwen van de Werkgroep Overijssel.
(Dezelfde tekst is dan ook na te lezen op de provinciale website van Overijsel).


Terug

Gerelateerd nieuws

Jagers boven de wet in Boxmeer?

3 januari 2008, Een inwoner uit Boxmeer is in de maand december tot twee keer toe op een schokkende manier bedreigd met de do...

Lees verder

Reactie op Brabants Dagblad artikel “De landhonger is groot” van 12 januari j.l.

We mogen geen landbouwgrond meer opofferen aan natuur, aldus vermogensbeheerder Robeco en de Esbeekse pastoor Van Mensvoort. ...

Lees verder