Ganzen­beleid afge­schoten, maar voor 7566 ganzen is het te laat


Gede­pu­teerde Staten negeerden signalen over ondeug­delijk beleid van massaal afschot

15 februari 2019

Recent is de provincie door de rechter terug gefloten vanwege het onterechte beleid om 15 duizend grauwe ganzen af te schieten. De Partij voor de Dieren en de Faunabescherming hebben vanaf het begin gewezen op de ondeugdelijke onderbouwing van het beleid, maar pas na de rechterlijke uitspraak hebben Gedeputeerde Staten het beleid gestopt. Uit vragen van de Partij voor de Dieren blijkt nu dat in de tussentijd 7566 ganzen onrechtmatig zijn afgeschoten.

De rechtbank erkent dat het massale afschot geen effect heeft op de totale ganzenpopulatie. Daarnaast blijkt er ondanks een toename van het aantal ganzen, toch minder landbouwschade te zijn. De rechtbanken in Utrecht en Zuid-Holland trokken ook deze conclusies en floten de provincies terug. “Die argumenten vielen bij GS in Brabant in dovemansoren”, licht Partij voor de Dieren-Statenlid Paranka Surminski toe. “Wij hebben hier vele vragen over gesteld, maar GS bleven om de hete brij heen draaien en stelden dat die argumenten niet voor Noord-Brabant opgaan. Het is niet te bevatten dat vele duizenden ganzen slachtoffer zijn geworden van een eigenwijs provinciebestuur!”

Het provinciale besluit om de grauwe ganzen zo massaal af te schieten rammelde vanaf het begin aan alle kanten, stelt Surminski. “Onder andere mocht er ook voor zonsopgang en na zonsondergang geschoten worden, terwijl dat landelijk gewoon verboden is.” De Partij voor de Dieren pleit voor de inzet van diervriendelijke, preventieve maatregelen om schade door ganzen te voorkomen, waarbij ganzen de ruimte krijgen die ze verdienen.