Gebruik voortuin van Shell Moerdijk: begin van einde voor LPM?


21 januari 2015

Het besluit van Havenschap Moerdijk om een deel van de 110 ha braakliggend terrein bij Shell Moerdijk makkelijker beschikbaar te maken voor bedrijven, heeft bij de Partij voor de Dieren voor een hoopvolle stemming gezorgd. De partij pleit er al langer voor om logistieke bedrijven een plek te bieden op de braakliggende gronden op het huidige industrieterrein, in plaats van het Logistiek Park Moerdijk te bouwen. De partij hoopt dat het besluit een stap in deze richting is en heeft daarom verhelderende vragen gesteld.

De partij wil graag weten of met het besluit de gronden nu ook daadwerkelijk beschikbaar zijn voor logistieke bedrijven en of de rest van het Shell-terrein ook wordt opengesteld als deze eerste stap een succes blijkt.

Gedeputeerde Staten (GS) gaf eerder steeds aan dat de al jaren braakliggende gronden rondom Shell Moerdijk voor chemische bedrijven zijn bestemd, maar lijkt daar nu anders over te denken. De Partij voor de Dieren vindt dat de deur ook open gezet kan worden voor logistieke bedrijven. Fractievoorzitter Marco van der Wel: “Wij willen een zorgvuldige aanpak en een stappenplan waarbij we in lijn met het provinciale beleid eerst bestaande terreinen gebruiken en landbouw- en natuurgrond sparen. We kiezen ook voor leefbaarheid, want ook zonder LPM willen we vasthouden aan leefbaarheidsimpulsen voor Moerdijk en een strenge aanpak van geluids- en stankoverlast."

De Partij voor de Dieren is al jaren tegen de bouw van het LPM omdat het voor nog meer overlast voor de Moerdijkse bevolking zal zorgen, het 150 ha agrarisch cultuurlandschap zal verwoesten en de investering ontzettend veel belastinggeld kost terwijl de opbrengsten zeer onzeker zijn. De partij pleit er dan ook voor het project te stoppen.