Glas­tuinbouw in Brabant groeit onge­breideld door


23 april 2012

De Partij voor de Dieren is geschrokken van de hoeveelheid glastuinbouw die de provincie in Brabant wil realiseren. In haar beleid heeft de provincie een doelstelling vastgelegd van 1800 hectares aan kassen in 2020. Uit een inventarisatie van de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij, gepubliceerd in 2010, blijkt dat deze hoeveelheid al in 2008 was bereikt. Volgens de partij voor de dieren lijkt het er sterk op dat de provincie veel meer kassen wil toestaan dan zij eerder zelf heeft vastgesteld.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de verregaande verglazing van Brabant. De provinciale statenfractie heeft daarom vragen gesteld en wil van de provincie weten of zij op de hoogte is van deze overschrijding en of zij haar beleid met betrekking tot de glastuinbouw gaat aanpassen.
Marco van der Wel Statenlid voor de Partij voor de Dieren: ‘Je ziet op steeds meer plekken kassen in het Brabantse land en het buitengebied wordt er niet mooier op. De kassen verbruiken een enorme hoeveelheid aardgas en de groenten kun je dan niet echt duurzaam noemen. De trend is duurzaam en daar passen seizoensgroenten uit het open veld veel beter bij’.

Op 11 mei 2012 wordt in de provincie staten bepaald of in de gemeente Zundert meer kassen mogen komen. Het betreft het plan Treeport Zundert, dat het buitengebied van de gemeente ingrijpend gaat veranderen. Het betreft volgens de partij een zoveelste plan voor aantasting van het buitengebied van Brabant, puur om economische redenen.

u kunt de vragen hier inzien.