Jacht­hutten verstopt in het woud


22 april 2007

Op de dag van de ‘Reconstructie’ zaterdag 21 april hebben een paar mensen van de regionale dierenpartij hun eigen excursie georganiseerd. Een wandeling door het prachtige natuurgebied “Het Groene Woud”, paradepaardje van de provincie Noord Brabant. Dit bestaat uit aaneengeschakelde stukken bos, weilanden, moerasjes en ruigtes van verschillende eigenaren zoals Natuurmonumenten, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Om dieren gelegenheid te bieden veilig van de ene naar de andere plek te trekken zijn twee natuurbruggen aangelegd, projecten van miljoenen euro’s en - zoals vermeld in de het Brabants Dagblad van 20 april - een groot succes, de “Dieren lopen zonder stress over het ecoduct”.Door het prachtige weer, de fluitende vogels en de rust die er heerst waanden wij ons in het paradijs. De tekst op de bordjes aan het begin van een gebied van Brabants Landschap vonden wij zeer logisch. Wie gaat er nu de bossen in om dieren te verontrusten of te verjagen. Daarom schrokken wij toen een dreigend silhouet ons oog trok. Het leek op een reusachtige metalen spin op hoge poten. Dichterbij gekomen zagen wij een in elkaar gelaste constructie met hoge ladder, platform en cirkelboog rondom. Gemonteerd met grove schroeven in de boom. De gids kon ons vertellen dat dit een jachthut was, een van de velen in deze bossen.


Alle rode stippen zijn jachthutten, iedere rode stip is er dus één te veel........

Verontrust vervolgden wij onze tocht maar dit keer gefocussed op deze bouwwerken.
En inderdaad, tijdens deze korte middagwandeling hebben wij er een zestal gezien. Sommige bijna onzichtbaar gecamoufleerd met rondom takken en struiken, andere weer brutaalweg staand op de grens van het bos uitkijkend op het vrije veld met drinkpoeltje. Echt sluipschutterswerk, de dieren hebben in ieder geval geen enkele kans, want vluchten naar het veilige bos is recht in het schootsveld van de jager hoog gezeten in zijn schietstoel.

Het was een leerzame middag die zeker een vervolg zal hebben dat beloven wij de reëen waarvan wij de afdruk van hoefjes hebben gezien en de andere gevederde en gepluimde vrienden.

Gerelateerd nieuws

Aanpak geurhinder riekt naar verdere verdoezeling bio-industrie.

Naar aanleiding van een artikel in BN/De over de aanpak van geurhinder van varkens, heb ik onderstaand stukje geschreven. Je ...

Lees verder

De droom van man Hessel

Een ‘sprookje’ dat echt kan gebeuren. Door dr. B. Verstappen, Partij voor de Dieren De geschiedenis in als de man...

Lees verder