Koei­endans in de wei


1 april 2007

Koeienplezier

Zaterdagmiddag 31 maart was het zover: de koeien van de familie Balkom konden voor het eerst weer de wei in. De gelukkige toeschouwers die hier bij mochten zijn werden door de boer en boerin strategisch langs het pad -waarover de springende dames zouden komen - geplaatst. De spanning steeg, de kindertjes werden ook allemaal stil en toen gebeurde het….
elkaar duwend en met diep geloei kwamen ze de stal uit. Vijf en zeventig zwart witte melkkoeien. Even leek het alsof ze niet wisten welke kant ze op zouden gaan, je zag ze denken ‘wat zijn dat voor onbekende smoeshanen’ terwijl ze snuivend naar die rij vreemdelingen keken die in hùn weiland stonden. De toeschouwers werden ongerust: deze koeien waren toch wel te vertrouwen, de boer en boerin zouden toch wel weten wat ze doen, dit is toch een jaarlijkse traditie..… hoorde ik achter mij angstig fluisteren.

Maar de opperkoe bespeurde geen onraad en gaf het startsein met een fikse sprong. De rest volgde en met hun grote lichamen maakten de dieren dwaze capriolen, onbeholpen zijpassen, met de uiers heen en weer zwiepend ging de hele kudde richting sappig groen gras.
Maar het was hen niet te doen om te vreten, duidelijk te zien was dat het plezier voortkwam uit het voelen van de aarde onder hun poten, het zijn in het vrije veld, de buitenlucht, de zon.

Tja, als wij mensen al last hebben van lentekriebels, hoe is het dan voor een dier, die het alleen maar moet hebben van zijn gevoel want zij hebben immers geen verstand (zegt men…)

Ook indrukwekkend was toen ze het hele weiland doorgerend hadden ze nog éénmaal in kolonne langs ons kwamen draven, als een laatste groet, voordat ze eindelijk begonnen met grazen.

Het was een mooie ervaring, bedankt familie Balkom en wellicht tot ziens op:

De Kerkhoeve
Heikant 10a
5268KP Helvoirt (Noord-Brabant)

"José de Zeeuw kijkt naar de koeien en droomt over een wereld waarin alle dieren vrij zijn en mogen leven zoals het bedoeld is. Dus ook dat alle varkens, kippen, kalkoenen, stierkalfjes, konijnen, ooit weer knorrend, scharrelend en knabbelend in de wei te zien zullen zijn.

(Dankzij de doortastendheid van José is de werkgroep Partij voor de Dieren in Brabant opgericht en springlevend)"