Meer geld voor natuur in plaats van minder Natuur­netwerk!


30 januari 2020

De provincie Noord-Brabant wil minder natuur gaan realiseren in het Natuurnetwerk Brabant. De zones die de natuurgebieden met elkaar moeten verbinden worden, als het aan het provinciebestuur ligt, met bijna 500 hectare gekortwiekt zonder een duidelijke ecologische onderbouwing.

De Partij voor de Dieren dient aanstaande vrijdag een amendement in dat de plannen tegen moet houden. Fractievoorzitter Marco van der Wel kan het plan van de huidige coalitie niet serieus nemen. De Partij voor de Dieren is van mening dat de kerntaak van de provincie, het zorgen voor voldoende natuur van voldoende kwaliteit, de afgelopen jaren niet uit de verf is gekomen. De oorspronkelijke plannen voor die Ecologische Verbindingszones (EVZ’s) stonden al decennialang onverminderd vast en daar heeft de provincie 91 miljoen euro voor gereserveerd. Het plan van de provincie is om meer subsidie te geven aan de gemeenten zodat de EVZ’s sneller gerealiseerd worden, maar dat heeft tot gevolg dat er 500 hectaren minder EVZ kan worden gerealiseerd.

Wat de Partij voor de Dieren betreft moet het college op zoek naar meer middelen om de hectares onverminderd aan te leggen. Als de plannen doorgaan betekent dat, dat een gebied zo groot als het Mastbos in Breda of Mattemburgh in Woensdrecht, of de helft van de Kampina, of een derde van het Leenderbos niet wordt gerealiseerd. Van der Wel: “Dat is dus heel veel minder beschermde natuur! Een dergelijk college dat kleingeld maakt van de natuurplannen kúnnen we gewoon niet steunen. Zie je het voor je dat er opeens 20 kilometer minder snelweg wordt aangelegd omdat het te duur zou zijn? Dan staat iedereen op de achterste poten en worden op stel en sprong aanvullende middelen gezocht. Wij gaan er alles aan doen om die hectaren als natuur te behouden. In plaats van minder natuur willen wij meer geld voor natuur!”