Marco van der Wel


Frac­tie­voor­zitter

Marco van der Wel (1972) woont in Rijsbergen en is technisch adviseur bij een octrooibureau. Sinds 2011 is hij lid van de commissies Economische Zaken & Bestuur, Mobiliteit & Financiën en Transitie, Stad & Platteland. Hij was eerder fractiemedewerker Partij voor de Dieren Noord-Brabant en doet promotieonderzoek aan de TU Delft naar duurzame energie. "Ik kan erg genieten van de natuur maar schrik ervan hoe weinig plekken er in Nederland over zijn waar je nog echt de rust van de natuur kunt ervaren. Overal hoor je wel auto’s, vliegtuigen of mensen. Tijdens gesprekken merk ik dat veel mensen niet echt weten hoe wij aan ons voedsel komen en welke gevolgen ons consumeren heeft voor de rest van de wereld. Dan kan ik het niet laten om daarover met ze in gesprek te gaan. Als Statenlid zet ik me in voor een provincie met schone lucht, schone grond en schoon water. Waar onze energie wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind en dus niet uit vervuilende bronnen zoals mest.

Ook zet ik me in voor een groen Brabant met duurzame werklocaties, elektrisch vervoer, aandacht voor kunst en cultuur en voldoende opvang voor wilde dieren en zwerfdieren. Op het moment stelt de provincie verkeerde prioriteiten. Nu dreigt 750 miljoen euro van de verkoop van Essent te worden uitgegeven aan nieuwe snelwegen. Maar meer snelwegen zorgen voor meer verkeer waardoor we uiteindelijk toch weer in de file staan. Voor hetzelfde geld kunnen we ook projecten realiseren die echt ten goede komen aan alle Brabanders. Beter en meer openbaar vervoer en meer natuur voor mens en dier door de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur. Ook kunnen met Essent-geld talloze boeren omschakelen naar biologische en grondgebonden landbouw zodat ons voedsel op een dier- en natuurvriendelijke wijze wordt geproduceerd. In zo’n provincie wil ik graag wonen."

Marco is woordvoerder op de Statenthema's Energie, Economie & internationalisering, Mobiliteit, Landbouw en Bestuur & financiën.

Gerelateerd

Jachtstop om Afri­kaanse Varkenspest te bedwingen

De Partij voor de Dieren vraagt vandaag aan het college van Gedeputeerde Staten om de jacht op Wilde zwijnen onmiddellijk te staken om de kans op een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest zo klein mogelijk te houden. De dodelijke ziekte heeft België bereikt, dus het risico voor Nederland is hoog. Op 13 september 2018 zijn er in België dode Wilde zwijnen gevonden die waren besmet met Afrikaanse Vark...

Moties Vragen Nieuws