“Provincie moet vriend­schapsband met Chinese provincie Jiangsu per direct verbreken”


Partij voor de Dieren wil stel­lingname tegen genocide op Oeigoeren

27 juli 2021

De Partij voor de Dieren roept Gedeputeerde Staten (GS) op om per direct de vriendschapsband met de Chinese provincie Jiangsu te stoppen. Door de vriendschapsband te onderhouden kijkt de provincie Brabant weg van de genocide op de Oeigoerse minderheid in China, en staat deze zelfs oogluikend toe, stelt Statenlid Anne-Miep Vlasveld.

Er zijn al langer zorgen over hoe de Chinese overheid omspringt met mensenrechten. In 2019 lekten er documenten uit waaruit bleek dat de Chinese overheid de Oeigoerse minderheid volgens een systematisch bedacht plan onderdruk. In 2020 sprak de Tweede Kamer zich uit voor meer politieke druk richting China en in 2021 erkende de Tweede Kamer de Chinese genocide op de Oeigoerse minderheid.

Vlasveld vind dat de provincie ook haar verantwoordelijkheid moet nemen: “Recent heeft de gemeente Arnhem de vriendschapsband met de stad Wuhan per direct verbroken vanwege de omgang met de Oeigoeren. De Oeigoerse gemeenschap in Nederland vindt dat een sterk signaal, en dat signaal kunnen wij als provincie versterken. Het is nu afwachten of ook GS mensenrechten belangrijker vinden dan handel.”

Gerelateerd nieuws

Provincie doet onderzoek naar vernieling dassenburcht in Oss: “strafbaar feit”

Een dassenburcht nabij een beoogd zonnepark in Oss is tot tweemaal toe moedwillig vernield. De provincie heeft het verband me...

Lees verder

Laten we ons water vervuilen met PFAS uit Antwerpen?

Chemisch bedrijf 3M bij Antwerpen heeft decennialang giftige PFAS geloosd in de Schelde, waardoor de bodem en het slib zwaar ...

Lees verder