Natuur­com­pen­satie Hoog­er­heide de dupe van evenement KBX


2 juni 2017

De Partij voor de Dieren stelt vandaag vragen over de natuurschade aan de ecozone die ontstaat door de voorbereidingen op een groot evenement op vliegbasis Woensdrecht. Een deel van de beschermde Ecologische Verbindingszone (EVZ) is weggemaaid om parkeerruimte te creëren voor bezoekers.

De ecozone is aangelegd om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij de aanleg van de randweg om Hoogerheide. Het maaien en gebruik als tijdelijk parkeerterrein juist in deze tijd van het voorjaar betekent schade aan de ontwikkeling van het bloemrijk grasland en aan de insecten en amfibieën voor wie de zone als leefgebied is ingericht. De Partij voor de Dieren wil weten wie verantwoordelijk is, waarom er geen andere, minder ingrijpende oplossing is gevonden en hoe er voor wordt gezorgd dat dit niet meer gebeurt.

Statenlid van de Partij voor de Dieren Paranka Surminski begrijpt niet waarom er geen andere locatie beschikbaar zou zijn: ‘’Het is met het Brabantse natuurbeleid toch armlastig gesteld wanneer zelfs natuurcompensatie op deze wijze oneigenlijk wordt gebruikt. Vooral als je bedenkt hoe ver de provincie achter loopt met het behalen van haar natuurdoelen.’’

> U vindt de vragen hier.