Oorkondes voor inwoners van Boxmeer met uilen­nest­kasten


30 mei 2015

De lokale uilenwerkgroep in Boxmeer reikte zaterdag 30 mei vier oorkondes uit aan inwoners die een nestkast voor uilen hebben. Aan Partij voor de Dieren-Statenlid Marco van der Wel de eer om de oorkondes uit te reiken. De uilenwerkgroep is al meer dan 25 jaar actief en beheert 350 uilenkasten, waardoor de uilenstand in het gebied rond Boxmeer behoorlijk goed is.

Eén van de personen die een oorkonde kreeg is Jo Derks. Hij heeft al 25 jaar een nestkast van de uilenwerkgroep in een boom hangen. Hij kan erg genieten van de uilen die hij elk jaar ziet broeden. Typerend voor de inzet van de uilenwerkgroep is het verhaal van een lokale fruitteler die bijna 50 nestkasten rond zijn boomgaard heeft hangen. De uilen dragen bij aan het schoonhouden van de boomgaard door dieren te vangen die de fruitbomen aantasten, zoals slakken. Dankzij de uilen hoeft de fruitteler niet met gif te spuiten wat hem aanzienlijk veel geld bespaard en beter voor de natuur is.

Marco van der Wel vond het een eer om de oorkondes uit te mogen reiken: “Het is fantastisch om te zien dat zo veel mensen een nestkast nemen, want dat heeft de uilenstand hard nodig. Uilen zijn heel erg nuttig om de balans met prooidieren in stand te houden.” De Partij voor de Dieren pleit ook in Brabant voor een natuurlijk en evenwichtig beheer van de flora- en fauna. “Het is bijzonder zorgwekkend om te horen dat de uilenstand wordt bedreigd door muizengif, terwijl uilen zelf juist muizenplagen tegen kunnen gaan”, aldus Van der Wel.