Partij voor de Dieren te gast op natuur­markt in Bergeijk


10 juli 2008

9 juli, Bergeijk- De werkgroep Partij voor de Dieren Brabant was op zondag 29 juni met een kraam present op de Kempische Natuurmarkt van Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk. Op een prachtige locatie met een collega van de Roofvogelbescherming als buurman richten wij onze kraam in met rubber voorbeelden van consumptiedieren. De kluit met kippen hing met naakte nekjes en gestrekte poten te blinken in de zon en de roze biggen lagen demonstratief naast het foto album met zeer actuele foto’s gemaakt in een zichtstal in Gemert.

Onze kraam trok veel publiek waaronder veel agrariërs die een andere mening hadden over het houden van consumptiedieren. Een discussie gingen wij niet uit de weg, maar de uitgangspunten lagen té ver uiteen om tot een gezamenlijke conclusie te komen: namelijk dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.

Zoals gebruikelijk waren het de jonge meisjes die spontaan met vriendinnen aan de kraam kwamen kletsen over hun geliefde huisdieren en zelfs achter de kraam gingen helpen. Hierdoor werden ook de ouders min of meer gedwongen om de foto’s en folders meer uitgebreid te bekijken. Eén familie kwam speciaal langs omdat zij daags ervoor naar het Boerenbondsmuseum in Gemert waren geweest met hun 5 jarig dochtertje, die daar een traumatische ervaring had doorgemaakt. Kennelijk worden daar dieren tentoongesteld op gebruikelijke wijze zoals in de bio-industrie gebeurd en het meisje had uitgeroepen: “dat vind ik zielig” en was hard gaan huilen.

Ook is ieder jaar in het Boerenbondsmuseum een themadag waarbij één ervan (9 november) wordt gewijd aan het slachten. De foto van een aan de poten opgehangen doormidden gesneden varken maakte duidelijk hoe een productiedier aan zijn einde komt. Dit was haar teveel geworden. De ouders konden hun verhaal kwijt aan ons en deze gedeelde ervaringen gaven een gevoel van verbondenheid.

Ook werd er veel informatie aangevraagd voor het maken van spreekbeurten en werkstukken.
Op de markt stonden verder nog stands van de Weidevogelbescherming en het Comité Anti Stierenvechten.
Er waren diverse heerlijke hapjes te proeven bij allerlei EKO stands en mooie zelfgemaakte sieraden te bekijken of kopen (waarvan een deel van de opbrengst naar zwerfkattenopvang gaat).

Het was een nuttige dag waarin de Partij voor de Dieren weer goed zichtbaar was. En hoewel sommige bezoekers duidelijk maakten dat het allemaal maar onzin is wat wij verkondigen hebben wij opnieuw laten zien dat wij serieus genomen moeten worden. Daar kan niemand meer omheen – zelfs de meest commercieel argumenterende varkenshouder of kalvermester niet.