Partij voor de Dieren vraagt provincie naar natuur­schade op Brabantse Wal


7 september 2012

De Partij voor de Dieren wil dat er op korte termijn nieuwe afspraken worden gemaakt tussen de provincie en Evides om een einde te maken aan de verdroging van de Brabantse Wal. Daarover heeft de partij vragen gesteld aan de provincie. Verder wil zij weten welke natuurschade de verdroging met zich mee heeft gebracht.

Voor het einde van het jaar moet een nieuw contract worden afgesloten tussen de provincie en Evides, dat momenteel 14 miljoen m3 water mag ontrekken. De Partij voor de Dieren wil dat die hoeveelheid verder gereduceerd wordt tot maximaal 6 miljoen m3 zodat het probleem structureel wordt aangepakt. Volgens hydrologische berekening is er dan een grote kans dat de situatie zich dan stabiliseert. Verder stelt de partij tijdelijke maatregelen voor om te zorgen dat er meer water De Groote Meer instroomt om zodoende onomkeerbare schade voor de natuur te voorkomen.

Waterbedrijf Evides wint momenteel grondwater in het gebied, dat grotendeels is bestemd voor Zeeland. Een klein deel van het voorzieningsgebied van Evides betreft ook Brabants grondgebied. Uit de spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch onttrekt Evides water voor de openbare watervoorziening van Zuid-Holland en Zeeland. De Partij voor de Dieren stelt voor om Zeeland met Bieschbosch water te voorzien zodat er minder water uit de Brabantse Wal nodig is.

U kunt de vragen hier inzien.

Gerelateerd nieuws

Werkbezoek Esther Ouwehand in Brabant

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand had een lang programma voor de boeg, een reis door Brabant. Zij opende de vernieu...

Lees verder

Brabantse leges voor veehouderij in de uitverkoop

De partij voor de dieren heeft het College van de provincie Noord-Brabant per brief verzocht om de Legesverordening 2012 ni...

Lees verder