Partij voor de Dieren wil meer en goed­kopere ecoducten


30 maart 2015

De Partij voor de Dieren heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheid om in Brabant ecoducten van composiet te bouwen. Om de wilde diersoorten te laten overleven, is het van groot belang dat de Brabantse natuurgebieden met elkaar verbonden worden. Dit kan onder andere door ecoducten aan te leggen waarmee dieren wegen kunnen oversteken. Door deze ecoducten van het goedkopere materiaal composiet te bouwen, kunnen er voor hetzelfde geld meer worden gebouwd, aldus de Partij voor de Dieren.

In Utrecht is in 2014 het eerste ecoduct van composiet opgeleverd. Doordat composiet onder meer onderhoudsvrij is en eenvoudig te verwerken en te bevestigen is, is het een goedkoper materiaal om ecoducten mee te bouwen. De Partij voor de Dieren wil de natuur in Brabant zo snel mogelijk met elkaar verbinden, maar beseft dat daar een financiële keerzijde aan zit. Het bouwen van ecoducten van composiet is daarom een overweging meer dan waard, stelt de partij.

De provincie heeft het jaar 2027 als deadline gesteld voor het voltooien van het Brabantse deel van het Nationaal Natuurnetwerk (NNN), het geheel aan aaneengesloten natuur in Nederland. Partij voor de Dieren-Statenlid Paranka Surminski: “Omdat wilde dieren naar verschillende natuurgebieden moeten trekken om de soort gezond te houden, is het voltooien van het NNN erg belangrijk. We zien het liever vandaag dan morgen gebeuren en goedkopere ecoducten kunnen daaraan bijdragen.”