PvdD: Spoed evaluatie van het jacht­beleid!


12 september 2014

De ophef over wilde zwijnen in Brabant vraagt met spoed om een nieuwe discussie over de jacht. De Partij voor de Dieren (PvdD) is het in dit opzicht eens met de CDA-fractie maar wil het integraal bekijken. De PvdD wil daarom dat de evaluatie van het jachtbeleid niet in 2016, zoals gepland, maar zo spoedig mogelijk wordt besproken. De partij zal daarvoor bij de eerst volgende vergadering een verzoek indienen.

De Partij voor de Dieren is van mening dat niet alleen het beleid voor wilde zwijnen maar voor alle groot wild, zoals zwijnen, reeën en vossen, moet worden bekeken en geëvalueerd. Daarbij moeten ook andere vraagstukken worden betrokken zoals jachtongelukken, jachtmisstanden en het instellen van omheinde leefgebieden waar niet gejaagd mag worden. Omheinde leefgebieden zullen volgens de partij zorgen voor minder gewasschade en minder aanrijdingen. De leefgebieden kunnen worden betaald uit de besparing op gewasschades.

Ook vindt de partij dat een aantal zaken over wildbeheer moet worden opgeklaard. Zo zouden wilde zwijnen verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van ziekten, terwijl er nog bij geen enkel wild zwijn een ziekte is ontdekt. Ook is volgens de partij het aantal aanrijden met wilde dieren veel lager dan door jagers wordt gesuggereerd. De partij vindt ook dat daar opheldering over moet komen.

Gerelateerd nieuws

PvdD bezorgd om gebruik drones door provincie

Natuurmonumenten en de provincie zijn een proef begonnen om met drones de droogte in natuurgebieden in kaart te brengen. Het ...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil dialoog mestverwerker Overloon

De Brabantse Partij voor de Dieren heeft aan Gedeputeerde Staten gevraagd meer zorg te dragen voor de dialoog met de omwonend...

Lees verder