PvdD wil onaf­han­kelijk onderzoek naar vossen in Boxmeer


5 september 2014

Gemeente Boxmeer heeft onlangs jagers ingeschakeld om vossen te doden die in een ecologisch gebied bij een nieuwbouwwijk actief zijn. De Brabantse fractie van de Partij voor de Dieren heeft bezwaren tegen deze aanpak en heeft de gemeente middels een brief gevraagd om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de situatie. De partij gelooft niet dat jacht de oplossing is en mede op basis van een anonieme bron heeft de partij sterke twijfels over de hoeveelheid dode dieren die vossen achter laten in het gebied.

De gemeente stelt dat er in de ecologische verbindingzone en de wijk, de Maasbroeksche Blokken, geen andere dieren meer te vinden zijn door toedoen van de vossen. Een anonieme bron heeft echter bij de Partij voor de Dieren-fractie aangegeven dat dit niet klopt. De partij verlangt dan ook van de gemeente dat ze met bewijs komt. In de brief wordt verder aan de gemeente gevraagd om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Inmiddels hebben zich bij de partij twee onafhankelijke deskundigen gemeld die dat zouden willen doen.

Fractievoorzitter Marco van der Wel is ontzet over het feit dat de ingeschakelde jagers bekenden van de gemeente zijn en dat de gemeente aangeeft met jacht de balans tussen de dieren terug te willen brengen: “Zo blijven jagers aan de gang want nu claimen ze dat er te veel vossen zijn en volgend jaar zijn er weer te veel konijnen of ganzen. De natuur kan prima voor zichzelf zorgen. Bovendien is natuur nooit in balans. Soms zijn er meer prooidieren en soms zijn meer roofdieren. Ook zouden mensen niet moeten schrikken van een dood dieren in de natuur, want dat hoort erbij.”