PvdD wil strengere aanpak over­tre­dende bedrijven Moerdijk


19 juni 2014

Op woensdag 18 juni werd door justitie een boete geëist tegen Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) voor het illegaal opslaan van gevaarlijke stoffen. Dit is niet de eerste keer dat ATM milieu- en veiligheidsregels overtreedt. Partij voor de Dieren Noord-Brabant maakt zich zorgen over de veiligheid van de Moerdijkers en de risico's voor de natuur.

De Brabantse Partij voor de Dieren-fractie heeft bij de provincie navraag gedaan over de risico’s waar de inwoners van Moerdijk aan zijn blootgesteld en de mate van controle die op bedrijven als ATM wordt uitgevoerd. De partij wil dat vergunningaanvragen van bedrijven die herhaaldelijk veiligheids- en milieuregels aan hun laars lappen strenger worden beoordeeld.

De illegale opslag bij ATM is geen alleenstaand incident. In 2007 en 2012 werd ATM ook veroordeeld voor milieudelicten. Tevens is ATM bij de Moerdijkers bekend om haar stankoverlast. Bij Shell en Chemiepack woedden de afgelopen jaren branden. Het industrieterrein van het havenschap Moerdijk, waar deze bedrijven gevestigd zijn, ligt pal naast het dorp Moerdijk. De PvdD is van mening dat overlast en gevaren door risicovolle bedrijven tot een minimum moeten worden teruggebracht.