Slechte lucht­kwa­liteit gevaarlijk tijdens zwan­ger­schap


27 mei 2016

De Partij voor de Dieren vraagt het college van Gedeputeerde Staten om extra onderzoek naar de risico’s van verslechterde luchtkwaliteit, die in Noord-Brabant vooral wordt veroorzaakt door de veehouderij en verkeer. Ook wil de Partij dat gebieden met een verhoogd risico inzichtelijk worden gemaakt.

De aanleiding hiervoor is dat uit onderzoek is gebleken dat een verslechterde luchtkwaliteit gevaar kan opleveren tijdens de zwangerschap. Het onderzoek dat is gedaan aan een Finse universiteit wijst uit dat iedere toename van vier microgram aan fijnstof per vierkante meter kan worden gelinkt aan twee procent meer kans op een stilgeboren baby.

Fractievoorzitter Marco van der Wel vindt dat hier sprake is van een onaanvaardbaar risico. ,,Vooral rond veehouderijen zijn er gebieden in Brabant die een verslechterde luchtkwaliteit hebben, het is noodzakelijk dat we meer inzicht krijgen in de gevolgen daarvan. Nu de provincie bezig is met een nieuwe uitvoeringsagenda voor de agrarische sector moet er extra worden gelet op gezondheid."