SP Tilburg wil honden DNA-bank.


15 maart 2008

10 maart 2008- De SP in Tilburg wil starten met een DNA bank van alle geregistreerde honden. Op die manier denkt de SP de illegale hondendrollen in Tilburg op DNA te kunnen onderzoeken om de eigenaar van de hond te traceren. Birgit Verstappen Statenlid van de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant gaf haar reactie in het 3FM radio programma “bring it on”van dj Barbara Karel uitgezonden op 9 maart.

Uit hoofde van mijn politieke vertegenwoordiging van de Partij voor de Dieren ben ik veel bezig met de poep van de landbouwdieren. Dan heb je het al gauw over 4000 kg mest per hoofd van de bevolking, van zuigeling tot senior, die ieder jaar wordt geproduceerd en voor grote problemen zorgt. Het is deze poep die water en lucht vervuilt. Vanuit dat perspectief bezien is het hondenpoep probleem reëel, maar niet bedreigend voor biodiversiteit en een gezond leven hier op aarde. In een dichtbevolkte wijk is het echter wel een terugkerend en heel vervelend probleem. Als we alleen al denken aan de kinderen die met profielzolen in de schemering nog een balletje willen trappen op het speelveldje ...


Maar om als oplossing van dit probleem de honden weer een extra handeling te laten ondergaan, die mogelijk stress oplevert, dat gaat de PvdD te ver. Dan zijn dieren weer eens de dupe van het wangedrag van mensen. Bovendien weet je niet waar dit toe voert. Dieren zijn al te vaak de proeftuin van menselijke control en beheers zucht en wat met de dieren gebeurt, gebeurt in een later stadium met mensen. Denk bijvoorbeeld eens aan het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid dat strenger wil gaan controleren op loslopende honden terwijl men tegelijk het cruisen door homo’s in het Vondelpark wil gedogen (NRC, vrijdag 7 maart 2008). De homo’s moeten wel beloven geen condooms achter te laten. Wat gaat men doen aan als rondslingerende condooms onverhoopt toch een probleem gaan vormen… DNA test op homo’s? Ik bedoel maar.


Of denk eens aan al die katten die nu vrijelijk in andermans voor- of achtertuin hun behoefte doen. Of, wat ze ook heel fijn vinden, in de zandbak van de buren. Ik heb mijn buren een keer horen klagen over de hondenpoep, terwijl op dat moment hun kat net haar hoopje in mijn kruidentuintje zat te doen. Moet nu ook van alle katten DNA worden afgenomen? Arme dieren. Dieren worden al gechipt en als we in deze lijn doorgaan worden we allemaal cyborgs (is een samensmelting van cybernetics en organismen) nog voor we goed en wel droog zijn achter onze oren.


Nee, het lijkt mij veel slimmer om in Tilburg eens te kijken naar de uitloopmogelijkheden voor honden. Ik heb er zelf gewoond en mijn hond kreeg ik niet op zo’n veldje. Zij zette zich met vier poten schrap als ik haar door het poortje wilde duwen. Ze vond het zóó vies. En dat was het ook. De gemeente heb ik nooit kunnen betrappen op het schoonmaken van het veldje, terwijl de hondenbezitters toch belasting betalen voor hun hond. En zo zijn er nog meer zaken op te noemen waar het belastinggeld voor zou kunnen worden ingezet. Het gaat hier niet om kleine bedragen. In Tilburg staan 13.550 honden geregistreerd. Hondenbelasting = 73 euro, 2e hond is duurder. Komt neer op ruim 1 miljoen euro per jaar. Wat daar zeker voor de hondenbezitter van te zien is: belastingcontroleurs die huis aan huis gaan!


Opvallend is verder dat er beleid op dit terrein ontbreekt. De Partij voor de Dieren werkgroep Noord-Brabant heeft het niet bij die signalering gelaten. De Notitie Honden Uitlaatbeleid komt met 10 mens- en diervriendelijke aanbevelingen. Deze notitie is door hondenbezitters die als klankbord fungeerden zeer positief ontvangen. Op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau zal de Partij voor de Dieren met deze notitie aan de slag gaan. Onze verwachting is dat als gemeenten de tien aanbevelingen opnemen en consequent uitvoeren, én op deze wijze transparant maken wat zij met het vele hondenbelastinggeld doen, hondenbezitters graag zullen meewerken.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Afschieten van ganzen en verstrekken van schadevergoedingen is dweilen met de kraan open

Den Bosch, 6 maart 2008. Gedooggebieden moeten aantrekkelijk gemaakt worden zodat de ganzen niet langer op productiegronden h...

Lees verder

Q-KOORTS

Statenvragen van de Partij voor de Dieren Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS op grond van artikel 3.2 van het...

Lees verder