Thema­middag 'Brabant Bijenland' groot succes


29 november 2013

De door de Brabantse Partij voor de Dierenfractie georganiseerde themamiddag over oplossingen voor het bijensterfteprobleem, ‘Brabant Bijenland’, is door ruim honderd geïnteresseerden bezocht. Op zaterdag 16 november zat de zaal in het Natuurmuseum te Tilburg vol met onder andere imkers en natuurliefhebbers die aandachtig luisterden naar de sprekers.

Als eerste spreker deelde onderzoekster van de bijensterfte Romée van der Zee haar kennis met het publiek. Ecoloog Arie Koster vertelde met behulp van veel foto’s hoe bijen geholpen kunnen worden met doelgericht openbaar groenbeheer. Peter van de Ven vertelde hoe hij als teler van aardbeien en asperges bewust afhankelijk is van bijen en daar ook naar handelt. Als afsluiter van de middag was er tijd om de sprekers vragen te stellen, waar goed gebruik van werd gemaakt. In de pauze en na de lezingen konden de aanwezigen zich extra laten informeren bij standjes van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, Stadsimkerij Beezzzz en Food4Bees.

Fractievoorzitter Marco van der Wel opende en sloot de middag. De Partij voor de Dieren wil het probleem van de in Brabant extra hoge mate van bijensterfte aanpakken met verschillende, elkaar aanvullende projecten. De fractie is daarvoor bezig met een initiatiefvoorstel waarin onder andere wordt gepleit voor het realiseren van bijenlinten langs fietspaden, het opleiden van medewerkers van gemeenten over biodiversiteit en voedselvoorzieningen voor bijen en het extra promoten van imkeropleidingen.


Foto's: Jack Tummers